Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:50 07 07 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sediul primei firme care lega Constanţa de New York Au început lucrările la Casa Embiricos, din centrul istoric

ro

19 May, 2022 00:00 1310 Marime text
  • În anul 2021 au fost emise două autorizații de construire pentru acest obiectiv
 
În aprilie 2022, după lungi așteptări, Primăria Constanța a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de construcții din cadrul proiectului „Incubator de afaceri“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Casa Embiricos, clădirea care pe vremuri făcea legătura între Constanța și New York, va fi transformată complet. Lucrările la monumentul istoric au început recent.
 
Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme formată din Bau Klincher Art și MIS Grup. Durata contractului este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Valoarea contractului este de 11,8 milioane lei, fără TVA.


 
În anul 2021 au fost emise două autorizații de construire pentru acest obiectiv. Prin AC 69 din 13 ianuarie, Municipiul Constanța punea în siguranță imobilul, iar pe 9 iunie 2021 era eliberat AC 479 pentru construirea incubatorului de afaceri și organizarea lucrărilor de pe str. Nicolae Titulescu nr. 13.
 
Potrivit site-ului comunităţii elene, imobilul este cunoscut drept Casa Embiricos. În anul 2015, obiectivul a fost preluat de la RAEDPP de către municipalitate, pentru a duce la îndeplinire obiectivele Programului Operaţional Regional 2014- 2020, care are ca scop reabilitarea clădirilor publice din punct de vedere al eficienţei energetice. Clădirea de patru etaje, aflată lângă Basilica Sfântul Anton, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu şi Ion Cantacuzino, se desfăşoară pe o suprafaţă de 323 de metri pătraţi, având destinaţia de locuinţe colective.


 
Clădirea în stil art nouveau era la origine o clădire de birouri, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1922. Despre această construcţie monumentală, dr. Doina Păuleanu, fost director al Muzeului de Artă Constanţa, care a decedat, nota: „Edificiul de colţ prezintă două bovindouri către strada Titulescu şi unul către actuala stradă Cantacuzino; ferestrele tripartite de la primul nivel sunt surmontate de câte o cornişă puternic profilată, la baza căreia se desfăşoară o bogată decoraţie cu frunze de acant, ghirlandă cu fructe, alte elemente florale“. „Ferestrele suprapuse sunt dreptunghiulare pe soclu prismatic, având dedesubt un panou decorativ cu ciorchini; deasupra ferestrelor de colţ, între consolele balcoanelor de la nivelul următor, se desfăşoară ghirlande în relief; următoarele două etaje au deschideri dreptunghiulare, decor în ghirlandă şi mici balcoane cu feronerie specifică; etajul IV reia forma ferestrelor de la primul nivel, înconjurate de decor vegetal; de la consola principală, puternic reliefată, pornesc ghirlande desfăşurate fastuos şi elegant“, este descrisă frumoasa clădire. După naţionalizarea comunistă, clădirea de birouri s-a transformat în bloc de locuinţe, ajungând în ziua de astăzi să fie marcată cu bulină roşie.


 
În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis. Tot aici funcţionau şi birourile companiei M. Embiricos & Cie, companie prin intermediul căreia se realizau voiaje directe Constanţa - New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni - Megali Hellas, King Alexander și Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificațiile ei regăsindu-se în trecutul modern al Brăilei. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei).
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Asocierea de firme formată din Bau Klincher Art și MIS Grup vor reabilita Casa Embiricos din zona Peninsulară a municipiului Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii