Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 23 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice Republica Yemen sărbătorește Ziua Națională. Alertă de călătorie emisă de autorități (GALERIE FOTO)

ro

22 May, 2025 17:12 141 Marime text
Foto: PexelsPe data de 22 mai, Republica Yemen sărbătorește Ziua Națională și Ziua proclamării Unității . Conform informațiilor Wikipedia, este o țară din Asia de Vest. Este situat în capătul sudic al Peninsulei Arabe, învecinându-se cu Arabia Saudită la nord și cu Omanul la nord-est. Are granițe maritime cu Eritreea, Djibouti și Somalia. Cu o suprafață de 530.000 de kilometri pătrați (204.634 de mile pătrate) și având o coastă de aproximativ 2.000 de kilometri (1.200 de mile), Yemen este al doilea stat suveran arab ca mărime din Peninsula Arabă.

Sanaa este capitala sa declarată constituțional și cel mai mare oraș. Populația țării este estimată la 34,7 milioane în 2023. Yemenul este membru al Ligii Arabe, al Națiunilor Unite, al Mișcării Nealiniate și al Organizației pentru Cooperare Islamică.​Wikipedia menționează că în 2006, capitala, Majuro, avea o populație de 28.600 de locuitori, aproximativ 50% din populația totală a țării. Alte orașe importante ale Republicii Insulele Marshall sunt Ebeye, Jahrit ș.a.

MAE menționează că în Yemen clima este majoritar deșertică cu temperaturi ridicate și umiditate de-a lungul coastei de vest, dar în partea de vest este o climă temperată în munți cu musoni sezonieri. De asemenea se înregistrează temperaturi extrem de ridicate și secetă extremă în zona deșertică din est.

Țara este împărțită în 22 de governorate, iar printre orașele importante se află Al Hudaydah, Taiz, Aden, Mukalla, Ibb, Dhamar, Amran, Sayyah și Zabid. Guvernoratele sunt împărțite în 333 districte (muderiah), care sunt alcătuite din 2.210 sub-districte, și 38.284 comune

Profil politic

Forma de guvernământ este republică, șeful statului este Abdrabbuh Mansur Hadi (27 februarie 2012), iar șeful guvernului - Maeen Abdulmalik Saeed (15 octombrie 2018). Parlamentul bicameral este alcătuit din Consiliul Consultativ (111 de membrii care sunt numiți de președinte) și Camera Reprezentanților (301 membrii aleși prin vot direct în circumscripțiile electorale, pentru mandate de către 6 ani)

Ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale: dr. Ahmed Awad Bin Mubarak (18 decembrie 2020). Yemen face parte din Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Mondială a Comerțului (OMC), dar și din Liga Statelor Arabe (LSA) și Organizația Cooperării Islamice (OCI).

Relații diplomatice


Potrivit MAE, România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Arabă Yemen (capitala la Sana’a) la 12 decembrie 1957, la nivel de legaţie. La 24 iulie 1968, reprezentarea a fost ridicată la nivel de ambasadă. În iunie 1989, a fost deschisă misiunea diplomatică a Republicii Arabe Yemen la Bucureşti, condusă de un însărcinat cu afaceri a.i.

România a stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Republica Democrată Populară Yemen (capitala la Aden) în iunie 1968.
 
După formarea Republicii Yemen, prin unificarea Republicii Arabe Yemen și Republicii Democrate Populare Yemen, la 22 mai 1990, relaţiile bilaterale au fost continuate.

La 3 iulie 2003, Ambasada României România la Sana’a și-a încetat temporar activitatea.


În 1990, Republica Yemen a ridicat nivelul oficiului său diplomatic din Bucureşti la rang de ambasadă. În iunie 2006, autoritățile de la Sana’a au decis închiderea Ambasadei din România.

Istoria Republicii Yemen

Conform Wikipedia, terenurile deșertice ale Yemenului contemporan erau vestite încă din Antichitate pentru bogăția lor. Aici poposeau caravanele în căutare de mărfuri scumpe, cum ar fi smirna, mirodeniile sau pietrele prețioase. Din acest motiv, romanii au supranumit ținutul yemenit "Arabia Fericită". În timpul primului război cu evreii, aceștia din urmă au fost înfrânți de romani. Mulți dintre învinși s-au salvat fugind în Yemen, unde, mai târziu, s-au stabilit definitiv. Ei s-au specializat în împodobirea stiletelor cu lama curbă cu decorațiuni din argint. Inițial, acestea au servit drept arme, dar, cu timpul, au devenit un simbol al statutului social al yemeniților, pe care le poartă și astăzi cu mândrie.

Foto: PixabayCondiţii de intrare şi regim de şedere

Potrivit MAE, cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Yemen, indiferent de scopul călătoriei şi de tipul paşaportului deţinut (paşaport simplu/simplu electronic/diplomatic/de serviciu).
Indiferent de tipul de viză solicitat, se va evita utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor acestui tip de paşaport, chiar şi în condiţiile existenţei unei vize de intrare valabile.

Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Republica Yemen trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt îndrumați  să contacteze Ambasada Republicii Yemen în Bulgaria:
Adresa: 1784 Sofia, “Mladost” 1, 50 “Andrei Sakharov” Blvd.;
Telefon: +359 2 870 41 19; +359 2 974 55 46; +359 2 974 56 39;
Fax: +359 2 974 34 63; +359 2 974 56 28;
E-mail: yemsofia@yahoo.com

Atenție! Există riscul de vi se refuza intrarea în Yemen dacă aveți aplicată în pașaport o viză israeliană, o ștampilă de frontieră israeliană ori o ștampilă de frontieră iordaniană sau egipteană aplicată la granița cu Israelul.

Alertă de călătorie în Yemen

Având în vedere situația gravă de securitate din Republica Yemen, pe fondul acțiunilor militare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă, cu insistenţă, cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se mai află la faţa locului  să părăsească zona în cel mai scurt timp.

Conform MAE, cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfătuiţi să evite zonele publice, îndeosebi cele unde au loc demonstraţii de stradă.

În prezent, pe teritoriul acestui stat continuă să aibă loc acţiuni militare (aeriene şi terestre), proteste violente de stradă pornind de la  revendicări socio-economice (Sana’a) şi secesioniste (în sudul ţării, în localităţile Aden si Taiz).

De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut. Atacurile pot fi nediscriminatorii la adresa străinilor. Frecvente sunt şi atacurile cu dispozitive explozive improvizate, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane şi atacuri armate.

În octombrie 2016 au izbucnit în zona Sanaa cazuri de holeră.
Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile de piraterie practicate la scară largă in special in Golful Aden si Oceanul Indian.
Contactarea autorităţilor române

Foto: PixabayAtenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Yemen. Potrivit MAE, în calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea revenirii în ţară, din partea misiunilor diplomatice şi consulare de carieră ale ţărilor UE cu acreditare în Yemen.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care se mai află pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adresezeSecției Consulare a Ambasadei României la Abu Dhabi , şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi.
Coordonatele Secției Consulare a Ambasadei României la Abu Dhabi sunt:
Telefon:   +971.566.643.975; +971.024.459.919; Fax: +971.024.461.143
E-mail: abudhabi.consul@mae.ro

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
  • Să folosească posibilităţile încă sigure şi existente de a părăsi teritoriul acestei tari.
  • În cazul în care nu se pot deplasa către aeroport, cetăţenii români trebuie să rămână în locuri sigure, să nu iasă pe străzi şi în niciun caz după lăsarea întunericului;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să ţină cont de faptul că legăturile de comunicaţie şi facilităţile de transport în şi dinspre Republica Yemen pot suferi unele întreruperi sau limitări.
Post consular condus de consul onorific la București
Bd. Unirii nr. 71, bl.G2C, sc.2, ap.53 sector 3
Tel:     
031 4211643; 0720 889 337; 0736 823 680
Fax:     031 4211643
E-mail: consulatul_yemen@yahoo.com; khaled_iby@yahoo.com  
Dr. Khaled Mohammed Abdullah ALJABOOBI
Consul Onorific (23 martie 2015)
 
Notă: Lista Corp Diplomatic a fost actualizată în martie 2025.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Relații diplomatice RomâniaCamerun- O călătorie prin peisaje diverse, de la coasta umedă la savana aridă (FOTO)

Sursa foto: PIXABAY și Pexels
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii