Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:41 02 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice Republica Insulele Marshall, o țară insulară în Oceanul Pacific, sărbătorește Proclamarea Republicii (GALERIE FOTO)

ro

01 May, 2025 21:29 244 Marime text
Foto: FreepikPe data de 1 mai, Republica Insulele Marshall sărbătorește Proclamarea Republicii (Ziua Constituţiei). Conform informațiilor Wikipedia, Republica Insulele Marshall este o țară insulară în Oceanul Pacific, o republică situată în Micronezia. Descoperite de spanioli în prima jumătate a secolului al XVI-lea, insulele au fost explorate de căpitanul britanic John Marshall (1788), de la care și-au primit și numele.

Sursa citată mai menționează că între anii 1885-1914 ele s-au aflat sub protectorat german, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial zona făcea parte din prima linie de apărare japoneză. În anul 1944 insulele au fost cucerite de americani, care le-au administrat până în 1990, când țara și-a căpătat independența. Pe insulele Bikini și Enewetak, S.U.A. au efectuat experimente nucleare.

Teritoriul țării ocupă câteva sute de insule (32 de atoli, 867 de recifi), dispuse în două șiruri: Ralik în vest și Ratak în est.

Clima este ecuatorială, determinând o vegetație tropicală (arborescentă), dominată de bananieri și palmieri, dar și o faună bogată în păsări, pești.

Wikipedia menționează că în 2006, capitala, Majuro, avea o populație de 28.600 de locuitori, aproximativ 50% din populația totală a țării. Alte orașe importante ale Republicii Insulele Marshall sunt Ebeye, Jahrit ș.a.

Limbi oficiale ale statului sunt engleza și marshalleza, componența etnică este micronezieni și americani, iar culte religioase sunt creștinism (protestanți, catolici).

Foto: FreepikInsulele Marshall cuprind 31 de districte:
  • Atolul Ujelang
  • Atolul Enewetak
  • Atolul Bikini
  • Atolul Rongelap
  • Atolul Rongerik
  • Atolul Ailinginae
  • Atolul Wotho
  • Atolul Ujae
  • Atolul Bikar
  • Atolul Utirik
  • Atolul Taka
  • Atolul Likiep
  • Atolul Ailuk
  • Insula Jemo
  • Atolul Wotje
  • Atolul Aur
  • Atolul Majuro
  • Atolul Lae
  • Atolul Ailinglaplap
  • Atolul Ebon
  • Atolul Kwajalein
  • Atolul Jaluit
  • Atolul Knox
  • Atolul Namorik
  • Atolul Erikub
  • Atolul Kili
  • Atolul Arno
  • Atolul Mili
  • Insula Lib
  • Atolul Jabwot
  • Atolul Namu
Atolul Kwajalein este cel mai mare atol din lume; inelul coraligen este lung de 283 km, închizând o lagună de 2850 km. Are o formă ovală, măsurând 65 km lungime și aproape 30 km lățime.

De asemenea Atolul Bikini, pe care s-au efectuat în trecut teste atomice, a fost înscris în anul 2010 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, conform Wikipedia.


Foto: FreepikCondiţii de intrare şi regim de şedere

Potrivit MAE, cetăţenii români care călătoresc în Insulele Marshall nu au nevoie de viză pentru o perioadă de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

Pașaportul (simplu electronic, temporar, diplomatic sau de serviciu) trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni. De asemenea, este necesară deținerea unui bilet de întoarcere.
Turiștii români care intenţionează să rămână pe teritoriul Insulelor Marshall pentru o perioadă mai mare de 90 zile trebuie să se prezinte la Biroul Local de Imigrări cu 14 zile înainte de expirarea perioadei legale de ședere.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Insulele Marshall și tranzitează Insulele Guam sau Honolulu trebuie să se afle în posesia unei vize pentru SUA. Posesorii de pașapoarte simple și temporare trebuie să deţină viză de SUA tip C-1 (tranzit), iar posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu trebuie să se afle în posesia unei vize de S.U.A. tip C-3 (oficială de tranzit).


Procedura de obţinere a vizei și documentele necesare se găsesc pe site-ul Ambasadei SUA în Republica Filipine: https://ph.usembassy.gov/. La plecarea din Insulele Marshall, toți călătorii (cu excepția posesorilor de pașapoarte diplomatice) trebuie să plătească o taxă de plecare de 20 USD, care se va achita direct la aeroport.

Pentru întrebări legate de imigrație și vize, Ministerul Justiției - Divizia Imigrației din Republica Insulele Marshall, poate fi contactat la: Majuro Office PO Box 890, Majuro, MH 96960, Tel: (692) 625-4572/8633 Email: rmi_majuro@rmi-immigration.com;sau Ebeye Field Office, PO Box 5146, Kwajelein, MH 96970, Email: rmi_ebeye@rmi-immigration.com.

Foto: FreepikVaccinuri și sănătate publică

Turiștii/vizitatorii cu vârsta cuprinsă între șase luni și 62 de ani trebuie să prezinte operatorilor de nave, înainte de a se îmbarca/călători, dovada vaccinării împotriva rujeolei sau documentația de contraindicație, semnată de un medic.

Neprezentarea unei astfel de dovezi va duce fie la refuzul îmbarcării, fie la refuzul intrării la sosirea în țară. Dovada vaccinării împotriva rujeolei este o cerință de intrare pentru călătorii cu vârsta peste șase luni.

De asemenea, MAE recomandă ca, înaintea călătoriei, să consultați recomandările disponibile pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – secțiunea Sfaturi pentru călători: https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru- Există riscuri pentru îmbolnăvirea cu: Dengue, boala Hansen (lepră), Hepatita A, Hepatita B și Tuberculoza.

Facilitățile medicale sunt, în general, adecvate pentru proceduri medicale de rutină în Insulele Marshall. Pentru probleme mai grave sau complicate pot fi necesare evacuări medicale la Honolulu.

Asigurați-vă că dețineți asigurare de sănătate și de călătorie corespunzătoare și fonduri pentru a acoperi costurile pentru orice tratament medical în străinătate și repatriere.

Dacă aveți nevoie de asistență medicală de urgență în timpul călătoriei, apelați nr. 6254142 – Ambulanță.

Călătorii sunt sfătuiți să evite să bea apă de la robinet și să evite să ingereze apă, atunci când înoată în bazine.

Foto: FreepikSiguranța și criminalitate

Conform MAE, nivelul de terorism este scăzut, dar trebuie avut în vedere riscul global de atacuri teroriste, care ar putea apărea în locuri publice, inclusiv în cele frecventate de expatriați și de străini.
Există o amenințare sporită de atac terorist, la nivel mondial, împotriva intereselor europene și a cetățenilor europeni.
Se recomandă o atenţie sporită pe toată durata șederii.
Nivelul criminalității este unul scăzut. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de infracțiuni minore, inclusiv spargeri și furturi.
Luați-vă măsuri de precauție pentru a vă proteja bunurile.
Muniția neexplodată din al Doilea Război Mondial rămâne o problemă în Insulele Marshall.

Dezastre naturale

Insulele Marshall sunt predispuse la dezastre naturale, cum ar fi: uragane, cicloane, inundații și secete severe. Deși acestea sunt cazuri rare, este indicat să monitorizați cu atenţie actualizările meteo locale și internaționale de la Organizația Meteorologică Mondială (World Meteorological Organisation) și să respectați toate instrucțiunile emise de autoritățile locale.

Foto: FreepikContactarea autorităților române

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Insulele Marshall este asigurată de Ambasada României în Filipine.
În situații de urgență, Ambasada României în Filipine poate fi contactată la numărul de urgență: +639178170939.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români să-și anunțe prezența în Insulele Marshall la Ambasada României în Filipine, fie prin intermediul platformei www.econsulat.ro, fie folosind adresele de e-mail manila@mae.ro și manila.consul@mae.ro, comunicând următoarele date: nume, prenume, data nașterii şi numărul de telefon mobil.

Ambasada României în Republica Filipine
Ambasador: doamna Răduţa-Dana MATACHE
Are acreditare în Republica Insulelor Marchall și în Statele Federative ale Microneziei.

COORDONATE DE CONTACT:
Adresă: Strada Legazpi nr.150, G.C. Corporate Plaza, etajul 6, Legaspi Village, Makati City, CP 1229
Web: http://manila.mae.ro
 
Notă: Lista Corp Diplomatic a fost actualizată în martie 2025.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Relații diplomatice RomâniaȚările de Jos- Olandezii, între tradiție și inovație (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii