Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:37 28 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Relații diplomatice România Țările de Jos- Olandezii, între tradiție și inovație (FOTO)

ro

27 Apr, 2025 14:10 296 Marime text
Pe 27 aprilie, Olanda celebrează Ziua Regelui (Koningsdag), un eveniment mult așteptat atât de localnici, cât și de turiști.

Țările de Jos, cunoscute de mulți sub numele de Olanda, reprezintă un stat european cu o identitate aparte și o istorie impresionantă, marcată de lupta cu marea, deschiderea către comerțul global și toleranța față de diversitate. Cu o populație de peste 17 milioane de locuitori și o suprafață relativ mică, această națiune a reușit să joace un rol semnificativ în istoria și economia Europei și a lumii.
 
Sistem politic și organizare administrativă

Țările de Jos sunt o monarhie constituțională cu un sistem parlamentar democratic. Regele Willem-Alexander este șeful statului, iar puterea executivă este exercitată de guvern. Deși capitala este Amsterdam, reședința guvernului și a monarhiei se află în Haga, unde sunt localizate și numeroase instituții internaționale, inclusiv Curtea Penală Internațională și Curtea Internațională de Justiție.

Statul este alcătuit din 12 provincii, fiecare având propriile autorități locale. În afara Europei, Regatul Țărilor de Jos include și trei insule autonome în Caraibe: Aruba, Curaçao și Sint Maarten, care, deși au un grad ridicat de autoguvernare, fac parte din regat.

Geografie unică – între apă și uscat

Țările de Jos sunt renumite pentru terenurile joase și polderele – porțiuni de pământ recuperate din mare sau din lacuri, protejate de diguri și baraje. Aproximativ 26% din suprafața totală se află sub nivelul mării. Soluțiile olandeze de inginerie hidraulică, precum Delta Works și Afsluitdijk, sunt considerate minuni ale ingineriei moderne.

Pe lângă peisajele cu mori de vânt, canale și câmpuri de lalele, țara are și o biodiversitate bine protejată. Politicile de mediu sunt extrem de riguroase, iar sustenabilitatea este un obiectiv național asumat.

Istorie – de la Republica Batavă la putere colonială

Țările de Jos au fost parte a Imperiului Roman, apoi a Imperiului Carolingian, și mai târziu sub dominația spaniolă. În secolul al XVI-lea, au fost scena unei revolte religioase și politice împotriva regelui Filip al II-lea al Spaniei, care a dus la independența Provinciilor Unite și la formarea uneia dintre cele mai prospere republici ale epocii.

În secolul al XVII-lea, cunoscut drept „Secolul de Aur Olandez”, țara a devenit un centru global al comerțului, științei, artei și explorării. Compania Olandeză a Indiilor de Est a fost un jucător major în comerțul internațional, iar orașe precum Amsterdam și Rotterdam au înflorit economic.

Ulterior, Țările de Jos au fost ocupate de Franța napoleoniană, apoi au revenit la independență, formând Regatul Țărilor de Jos. În secolele XIX și XX, țara a cunoscut transformări democratice, iar după al Doilea Război Mondial a devenit membru fondator al UE, NATO, ONU și altor organizații internaționale.

Cultură și valori


Țările de Jos au o cultură bogată, deschisă și extrem de tolerantă. Se remarcă printr-un sistem educațional de top și printr-un model social incluziv. Valori precum libertatea, egalitatea și respectul pentru diversitate sunt profund înrădăcinate în societatea olandeză.

Țara este leagănul unor mari artiști, precum Rembrandt, Vermeer, Van Gogh sau Mondrian, și adăpostește unele dintre cele mai valoroase muzee din lume. Olandezii sunt cunoscuți și pentru sărbătorile lor colorate, cum ar fi Ziua Regelui (Koningsdag), precum și pentru tradițiile de iarnă legate de Sinterklaas.

Economie dezvoltată și deschisă

Cu un PIB ridicat și un nivel de trai excelent, economia olandeză este una dintre cele mai performante din UE. Agricultura este extrem de modernizată, iar Portul Rotterdam, cel mai mare din Europa, și Aeroportul Schiphol sunt puncte cheie în comerțul global.

Țările de Jos se disting și prin investițiile în tehnologie, inovație și energie regenerabilă. Industria serviciilor, sectorul bancar și IT-ul sunt ramuri puternice ale economiei naționale.

O societate a bicicletelor și orașelor inteligente

Mobilitatea urbană este un alt domeniu în care Țările de Jos excelează. Bicicleta este mijlocul de transport preferat în marile orașe, iar infrastructura dedicată este exemplară. Politicile de urbanism pun accent pe spațiile verzi, transportul public eficient și digitalizarea serviciilor publice.

Orașele olandeze sunt printre cele mai „smart” din Europa, iar politicile publice favorizează cetățenii și mediul.

Țările de Jos sunt un stat modern și bine organizat, cu o moștenire culturală bogată, o economie solidă și o societate deschisă. Deși o țară mică în dimensiune, influența sa internațională este uriașă, iar modul în care a știut să transforme provocările naturale în oportunități este o lecție despre inovație, voință și coeziune socială.

Relațiile România-Olanda

Cooperarea bilaterală dintre România și Olanda se fundamentează pe interese comune în afacerile europene și de politică externă, dar și în materie de securitate și apărare, în temeiul apartenenței comune la NATO. De asemenea, se evidențiază o serie de  interese pragmatice de ordin economic, Olanda fiind primul investitor străin pe piața românească.
 
Reprezentarea diplomatică

La 21 decembrie 1841, a fost înfiinţată prima reprezentanţă diplomatică a Regatului Ţărilor de Jos, prin Viceconsulatul comercial de la Galaţi. La 25 august 1856, Olanda a stabilit la Bucureşti o misiune cu atribuţii şi competenţe mai largi: o Agenţie şi un Consulat General. Au urmat, în 1857, Agenţii Consulare Onorifice la Bârlad, Botoşani, Focşani, Giurgiu, Roman.

La 12/24 ianuarie 1880, Regatul Ţărilor de Jos a recunoscut independenţa României. Consulatul General din Bucureşti a fost ridicat la nivel de Agenţie Diplomatică, iar la 15/27 februarie 1882, la rang de Legaţie, şeful misiunii avansând la gradul de ministru rezident.
 
În perioada 1880-1898, România a fost reprezentată în Olanda de Legaţia sa la Bruxelles. În 1898 a fost înfiinţată „a unsprezecea misiune diplomatică a României, cu reşedinţa la Haga”. În 1900, acesteia îi erau subordonate Consulatul General din Rotterdam şi Consulatele de la Amsterdam, Dordrecht şi Haga-Scheveningen. La 25 august 1966, raporturile dintre cele două ţări au fost ridicate la rang de Ambasadă.
  
Câteva centre de învăţământ superior din România (Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Galaţi) au încheiat acorduri de cooperare universitară cu parteneri olandezi (Groningen, Utrecht, Leiden, Delft, Arnhem, Eindhoven).
 
Specializarea „limba şi literatura neerlandeză” se predă la Universităţile din Bucureşti (Catedra de Limbi şi Literaturi Germanice), Timişoara şi Cluj-Napoca, iar la Universitatea din Bucureşti funcţionează un lectorat de limbă neerlandeză, pentru care partea română asigură sprijin logistic şi cazare gratuită.

De la 1 septembrie 2015, la Universitatea din Amsterdam se predă limba română în cadrul Catedrei de Studii sud-est europene, absolvenții urmând să primească titlul de Bachelor in South East European Studies, specializarea Limba Română.
 
Adrese utile

Ambasada Regatului Țărilor de Jos
 
Ambasada Regatului Țărilor de Jos Hermes Business Campus, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, etajul 8, Sector 2, 020335 București Tel: 021 208 60 30 Email: bkr@minbuza.nl Web: https://www.netherlandsandyou.nl/web/romania
 
Program de lucru: luni – joi 08.30 – 17.30; vineri 08.30 - 15.00
 
Secţia Consulară Hermes Business Campus, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, etajul 8, Sector 2, 020335 București Tel: 021 208 60 30 Email: bkr-ca@minbuza.nl Web: https://www.netherlandsworldwide.nl
Program de lucru cu publicul: luni - marţi - joi 10.00 – 13.00
 
Biroul Ataşatului Militar (nerezident) Ul. Kawaierii 10; 00-468 Varșovia Tel: +48 (0) 225 591 270 Email: war-def@minbuza.nl Biroul Ataşatului de Poliţie Hermes Business Campus, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, etajul 8, Sector 2, 020335 București Tel: 021 208 60 57 Email: bkr-klpd@minbuza.nl
 
Biroul Ataşatului Agricol Hermes Business Campus, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, etajul 8, Sector 2, 020335 București Tel: 021 208 60 51
Email: bkr-lnv@minbuza.nl
 
E.S. Dna. Antje Willemijn (Willemijn) Van Haaften Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar (26 septembrie 2023)
Dl. Gotz Alexander Georg Theodor Erli Lingenthal
 
Dna. Hinke Gerhardina (Hinke) Nauta
Adjunct al Sefului Misiunii și Consilier al ambasadei (9 august 2021) Dl. Hendrik Zeggelaar
 
Dna. Ceyda Karaca Secretar I (29 august 2022)
 
Dna. Jacqueline Anette (Janette) Verrijzer Sampimon Secretar I (consilier economic și comercial) (24 septembrie 2022) Dl. Rikko Verrijzer
 
Dna. Gertuda Margaretha Maria (Gemma) Van Rosmalen Atașat Administrativ și consular, Șeful Secției Administrative și consulare (2 august 2023)
Dl. Felix Octavio Ulloa Paulino
Biroul Atașatului Militar
 
Locotenent-Colonel Peter Garmt (Pel) Van Den Kerkhoff Ataşat al Apărării (1 august 2024) – cu reședința la Varșovia Dna. Aafke VAN Daalen
Biroul Ataşatului de Poliţie
  
Dl. Johannes Cornelis (Hans)
Maasdam Ofițer de legătură (20 februarie 2023)
Dna. Miruna-Elena Maasdam
Biroul Ataşatului Agricol
  
Dna. Sophia Louisa Mathilde (Sophie) Neve
Consilier pe probleme de agricultură (1 septembrie 2023)
Dl. Tom Brian de Klerk
 
Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
  
Sursa foto: Freepick.com
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 Citește și: 

România, relații diplomaticeRepublica Togoleză, o țară a contrastelor și tradițiilor. Condiții de intrare și regim de ședere (GALERIE FOTO) 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii