Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proporţia femeilor din numărul total al parlamentarilor din România este de 11,6% Deputatul Stavrositu - „Femeile au nevoie de o reprezentare mai numeroasă în Parlament!"

ro

17 Sep, 2012 02:47 1308 Marime text
Deputatul Maria Stavrositu este membru al delegaţiei României din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). În cursul săptămânii trecute, Stavrositu a finalizat raportul „Bune practici în promovarea femeii de către partidele politice", pe care l-a prezentat în cadrul Comisiei pentru Egalitate şi Non-discriminare. „Acest demers a fost iniţiat în urmă cu 2 ani, iar documentul final a fost adoptat în cadrul şedinţei acestei comisii, desfăşurată în data de 13 septembrie la Tirana, şi urmează a fi dezbătut şi adoptat în plenul APCE, în sesiunea de la începutul lunii octombrie. De asemenea, raportul l-am prezentat şi în cadrul Şcolii de vară a femeilor din PDL, care s-a desfăşurat în perioada 13-16 septembrie la Costineşti, sub deviza «Respect pentru România, respect pentru femei» şi la care au participat nume sonore din cadrul partidului, personalităţi atât de la nivel local, cât şi din conducerea centrală a PDL", susţine Stavrositu.

Raportul realizat de deputatul PDL tratează un subiect foarte actual şi de o importanţă majoră pentru toate statele membre ale Consiliului Europei, reprezentarea politică a femeilor, atât la nivelul parlamentelor naţionale, cât şi în cadrul partidelor politice sau ale delegaţiilor acestora din cadrul unor instituţii internaţionale, fiind o temă de interes pentru toţi actorii politici, fie ei locali, naţionali sau supranaţionali. Subiectul este cu atât mai delicat cu cât situaţia femeilor care deţin diverse funcţii politice a fost şi rămâne o preocupare a multor instituţii şi organizaţii internaţionale, care caută soluţii viabile pentru creşterea proporţiei femeilor din politică, în condiţiile în care, la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei, doar aproximativ 23% dintre parlamentari sunt femei, proporţia acestora din totalul populaţiei depăşind 51%. Astfel, prin intermediul acestui raport, Maria Stavrositu intenţionează să contribuie la dezbaterile cu privire la îmbunătăţirea reprezentativităţii parlamentelor naţionale, prin sublinierea rolului major jucat de partidele politice în promovarea şanselor femeilor de a candida în alegeri, de a fi votate şi de a deţine funcţii de leadership în politică. Stavrositu este de părere că „în România această chestiune ar trebui tratată cu maximă seriozitate, deoarece proporţia femeilor din numărul total al parlamentarilor este de 11,6% la noi în ţară, în condiţiile în care există state membre ale Consiliului Europei în care această proporţie depăşeşte 40%, printre acestea numărându-se Andorra, Finlanda, Olanda şi Suedia)".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii