Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IICCMER Problematica minorilor "nerecuperabili" internaţi în căminele-spital din România anilor '80 în Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

ro

26 Jan, 2024 10:45 587 Marime text
Foto: IICCMERInstitutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunţă introducerea problematicii copiilor "nerecuperabili" internaţi în căminele-spital din România anilor '80 în Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), "Child abuse in institutions in Europe".

Potrivit unui comunicat al IICCMER, raportul 15889/2024 privind abuzurile asupra copiilor în instituţii din Europa (https://pace.coe.int/en/files/33199/html), întocmit de către Comisia pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă din cadrul APCE, raportor Pierre-Alain Fridez, menţionează eforturile IICCMER de a documenta şi de a investiga mecanismele, dar şi responsabilii direcţi pentru mortalitate galopantă din căminele-spital româneşti din anii '80.

„Raportul descrie organizarea sistemului căminelor-spital pentru copiii "nerecuperabili" din România comunistă a anilor '80, constatând generalizarea relelor tratamente, absenţa asistenţei medicale şi preocuparea celor însărcinaţi cu îngrijirea şi tratamentul de a reduce permanent resursele materiale şi umane alocate, inclusiv prin administrarea unei medicaţii menite să ducă la imobilizarea pacienţilor, indiferent de consecinţele medicale ale acestei stări.

În Raport se arată că "pe baza investigaţiilor referitoare la patru dintre aceste instituţii, IICCMER a iniţiat două plângeri penale privind tratamentul inuman aplicat copiilor şi moartea ulterioară a 2.207 dintre aceştia" şi că "o decizie a fost luată numai în ceea ce priveşte una dintre instituţii: Procurorul General a întrerupt investigaţia, citând lipsa de dovezi cu privire la tratamentul inuman şi degradant aplicat copiilor".

Raportul mai APCE opinează că "decizia Procurorului General continuă să ilustreze reticenţa României de a recunoaşte crimele comise împotriva copiilor instituţionalizaţi pe durata regimului comunist, chiar şi în faţa dovezilor tot mai convingătoare descoperite de organele competente. Această lipsă de recunoaştere se concretizează în inexistenţa unei scuze formale, reparaţii sau compensaţii pentru victime, o situaţie care trebuie remediată." - au mai precizat reprezentanții IICCMER. 


Menit să contribuie la recunoaşterea oficială a victimelor de către statele membre ale APCE, Raportul tratează problema abuzurilor comise asupra copiilor în Europa, urmând să propună guvernelor şi parlamentelor naţionale un set de măsuri compensatorii.

Principala recomandare a Raportului este aceea că victimelor trebuie să li se acorde despăgubiri, indiferent de vârsta lor, de abuzul la care au fost supuse - violenţă fizică, sexuală sau psihologică - şi fără nicio limită de timp, iar valoarea despăgubirii acordate trebuie să fie substanţială şi proporţională cu prejudiciul şi suferinţa cauzate.

„Potrivit evaluărilor IICCMER, care se bazează pe investigaţiile întreprinse la căminele-spital din Chighid, Sighetul-Marmaţiei, Păstăveni, Siret şi Plătăreşti, în unele dintre acestea rata mortalităţii ajungând la peste 80 de procente din totalitatea pacienţilor internaţi, în cele 24 de astfel de cămine-spital, care au funcţionat în România în timpul regimului Ceauşescu, au murit cca. 15 000 de copii.

Prin numărul celor decedaţi, existenţa unui sistem instituţionalizat de facilitare a unei rate înalte de mortalitate în rândul pacienţilor acestor instituţii şi absenţa oricăror măsuri menite să ducă la pedepsirea celor responsabili şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi tratament, situaţia căminelor-spital din România anilor '80 are toate trăsăturile unui autentic program de exterminare a acestei categorii.

Reamintim faptul că reprezentanţii IICCMER s-au întâlnit în data de 4 septembrie 2023 cu delegaţia APCE, condusă de Pierre-Alain Fridez, aflat în vizită în România pentru documentare, în vederea realizării raportului cu tema "Recunoaşterea, compensarea şi prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa". În cadrul acestei vizite, Pierre-Alain Fridez şi Guillaume Parent, secretar al Comisiei pentru afaceri sociale, au vizitat şi clădirea fostului Cămin spital nr. 4 Platareşti, instituţie în care au decedat în intervalul 1978-1991 cel puţin 436 de minori în condiţii inimaginabile, abuzuri care au făcut obiectul unui denunţ în data de 12.12.2023“ - au mai precizta reprezentanții IICCMER.

Citește și: 

Dosarul Plătăreşti privind tratamente degradante aplicate minorilor în perioada 1978 - 1991 depus de IICCMER la Parchet
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii