Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect al Ministerului Finanțelor Publice Se desființează administrațiile fiscale pentru contribuabilii mijlocii din direcțiile regionale (document)

ro

28 Sep, 2018 00:00 4469 Marime text
Ministerul Finanțelor Publice are planuri mari pentru ANAF! Administrațiile fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice Iași, Galați, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov ar urma să fie desființate. Proiectul de hotărâre, aflat în transparență decizională, are ca obiect modificarea Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală este organizată și funcționează în baza Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea ANAF, cu modificările și completările ulterioare, în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, și are ca obiect de activitate colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea unitară a prevederilor legislației privind impozitele, taxele, contribuțiile sociale și alte venituri bugetare în domeniul său de activitate, exercitarea prerogativelor stabilite de lege prin aplicarea unui tratament echitabil tuturor contribuabililor, combaterea evaziunii fiscale, precum și aplicarea în domeniul vamal a măsurilor specifice rezultate din Programul de guvernare și din legislația în domeniul vamal.
 
Prin Legea nr. 30/2018, s-a introdus o nouă prevedere în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, conform căreia administrarea obligațiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, inclusiv de sediile secundare ale acestora, se realizează de organul fiscal de la nivel județean sau al municipiului București, după caz.
 
Măsura a fost luată având în vedere că până la data de 1 februarie 2016 obligațiile fiscale ale contribuabililor mijlocii erau administrate la nivel județean, însă centralizarea prin transferul competențelor de colectare a creanțelor fiscale la nivel regional nu a avut efectul scontat, deoarece nu s-au îmbunătățit procentul și nivelul de colectare a creanțelor fiscale pe acest segment.
 
Potrivit principiului subsidiarității, se impune ca serviciile publice să fie organizate la nivelul cel mai apropiat de cetățean/contribuabil, în Programul de guvernare fiind menționat că "o prioritate o reprezintă continuarea procesului de descentralizare".
 
Conform art. XI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, termenul de intrare în vigoare a măsurii în cauză a fost prorogat până la data de 1 august 2018, iar potrivit art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 71/2018, termenul a fost prorogat până la data de 1 noiembrie 2018.
 
Potrivit art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 71/2018 privind prorogarea termenului de administrare, de către organele fiscale de la nivel județean și al municipiului București, a obligațiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, de la data de 1 august 2018 la data de 1 noiembrie 2018, Agenția Națională de Administrare Fiscală trebuie să elaboreze până la data de 01.08.2018, "proiectul de hotărâre a Guvernului de modificare și completare a Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, prin care să declanșeze procedurile de implementare a Legii nr. 30/2018 pentru completarea art. 30 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în sensul preluării administrării contribuabililor mijlocii de către organele fiscale de la nivel județean și a municipiului București".
 
În această situație se impune desființarea administrațiilor fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice Iași, Galați, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza proiectul de hotărâre aflat în transparență decizională pe portalul Ministerului Finanțelor Publice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii