Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii cer lemne pentru scoli la un pret mai redus si fara TVA

ro

29 Aug, 2003 00:00 1167 Marime text

Circa 20 de unitati de invatamant au primit bani de la Guvern si Banca Mondiala

Scoala noua din Cumpana, construita prin fonduri guvernamentale, nu dispune, din proiect, de grupuri sanitare * In aceasta toamna, in colaborare cu RAEDPP, Inspectoratul Scolar va instala centrale termice si la trei gradinite cu orar prelungit din municipiul Constanta, respectiv numerele 1, 5, 45

Comitetul Operativ Consultativ, intrunit ieri la Prefectura, a tratat stadiul finalizarii lucrarilor de reparare, renovare si modernizare a unitatilor de invatamant, precum si posibilitatea introducerii unor centrale termice in scolile din mediul rural.La comisie au participat primarii localitatilor din judet, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, ai Termoelectrica, RADET si ai altor societati de distributie a agentului termic din judet. Discutiile au fost deschise de inspectorul scolar general Paloma Petrescu, aceasta prezentand stadiul lucrarilor desfasurate la sistemele de incalzire din scoli. Petrescu a precizat ca 19 scoli din judet beneficiaza de programul de finantare pentru reabilitare, al Guvernului si Bancii Mondiale, programul cuprinzand si schimbarea sistemului de incalzire. La sapte scoli s-au incheiat lucrarile, iar la alte 12 sunt in curs de finalizare, datorita ritmului mai greoi al derularii fondurilor necesare la nivelul consiliilor locale. La alte 12 unitati de invatamant din judet s-au instalat centrale termice proprii. Paloma Petrescu a mentionat ca, la nivelul municipiului Constanta, nici o unitate de invatamant nu va mai folosi lemne pentru incalzirea claselor.

Fara fonduri

Petrescu a mai spus ca in aceasta toamna, in colaborare cu RAEDPP, Inspectoratul Scolar va instala centrale termice si la trei gradinite cu orar prelungit din municipiul Constanta, respectiv numerele 1, 5, 45. In final, inspectorul scolar general a precizat ca, in urma efectuarii monitorizarii unitatilor administrativ-teritoriale, peste 50% dintre primarii s-au preocupat sa achizitioneze combustibilul necesar pentru incalzirea scolilor si gradinitelor in mediul rural. Au fost identificate si spatii propice pentru desfasurarea orelor de curs, in cazul localitatilor unde nu se vor incheia reparatiile pana la 15 septembrie. Este cazul scolilor din localitatile Ion Corvin, Ciocarlia, Pestera si Ostrov. Primarii acestor comune au sustinut ca intarzierea lucrarilor se datoreaza lipsei banilor, neputandu-se realiza pana in prezent decat lucrari de igienizare. Primarul din Cumpana, Mariana Gaju, a reclamat faptul ca scoala nou construita prin fonduri atrase de la Guvern nu dispune de grupuri sanitare, pe care primaria a trebuit sa le construiasca din bugetul local. Investitia de 100 de milioane de lei nu va permite insa primariei sa poata suporta si instalarea de centrale termice. Probleme sunt si in alte localitati. Primarul din Basarabi, Nicolae Crivineanu, a propus prefectului sa sprijine initiativa primarilor care doresc ca lemnele destinate incalzirii scolilor sa aiba un pret mai redus si sa nu includa TVA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii