Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompierii voluntari din cadrul Serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Care este scopul lor și unde funcționează în Constanța

ro

28 Apr, 2020 00:00 2643 Marime text

Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, denumite în continuare servicii voluntare, se constituie, potrivit legii, în comune, oraşe şi municipii, în subordinea consiliilor locale.Serviciul voluntar îşi îndeplineşte atribuţiile, în condiţiile legii, într-un sector de competenţă stabilit cu acordul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean/al municipiului Bucureşti.

Pompierii de pe lângă primăriile din județ vin în sprijinul pompierilor ISU, cele dintâi putând ajunge mai rapid la fața locului, dacă se află în localitatea unde se produce incendiul.

La Constanța, intervențiile acestora au ajutat în stingerea incendiilor și nu numai. Colaborarea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență este esențială în astfel de situații. Amintim de un incendiu care s-a produs pe 9 decembrie 2019, în Satul Nou, comuna Oltina, județul Constanța. Anexa unei locuințe a fost cuprinsă de flăcări, iar pe lângă cele autospecialele de stingere de la Detașamentul Cernavodă, au venit și pompierii de la SVSU Oltina. Au fost doar pagube materiale, iar în urma incendiului au ars două anexe gospodărești, în suprafață de 75 mp.

Situația privind înființarea serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, în județul Constanța, la nivel de 2019 arăta în felul următor: pe 8 noiembrie 2019, a fost înființat, SVSU Agigea, cu sediul la primăria Agigea, pe 26 iulie 2019, a fost înființat SC Interprev Crist SRL; cu sediul în Mangalia, pe 26 iulie 2019 a fost înființat SC Sea Protect Group Fire SRL, cu sediul în Dana 34, Portul Constanța, pe 23 august 2019, a fost înființat SC Rohrer Emergency Services SRL, cu sediul în Constanța, pe 2 septembrie 2019, a fost înființat SC TOMIS SA, cu sediul pe buevardul Tomis din Constanța, pe 29 noiembrie 2019 a fost avizată înființarea SVSU la SC Vega Turism SA, pe 20 decembrie la SC Oil Terminal SA, iar pe 24 decembrie la Șantierul Naval Constanța SA.
Serviciile voluntare se clasifică în funcţie de numărul de locuitori, precum şi de numărul şi de dotarea echipajelor/grupelor de intervenţie cu autospeciale sau cu alte mijloace de intervenţie, astfel:
 a) serviciu de categoria I - având numai compartiment sau specialişti de prevenire şi/sau echipe specializate de intervenţie, indiferent de numărul de locuitori;
 b) serviciu de categoria a II-a - având numai echipaje/grupe de intervenţie care încadrează autospeciale şi/sau utilaje mobile de intervenţie, altele decât cele pentru lucrul cu apă şi spumă, în funcţie de riscul existent, indiferent de numărul de locuitori;
 c) serviciu de categoria a III-a - având cel puţin un echipaj/o grupă de intervenţie la motopompă sau la alt utilaj mobil pentru lucrul cu apă şi spumă, în localităţile cu maximum 500 de locuitori;
 d) serviciu de categoria a IV-a - având un echipaj/o grupă de intervenţie la o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă, în localităţile cu o populaţie cuprinsă între 501-10.000 de locuitori;
 e) serviciu de categoria a V-a - având două sau mai multe echipaje/grupe de intervenţie la două sau mai multe autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, în localităţile cu peste 10.000 de locuitori.

Constituirea, dimensionarea şi dotarea structurilor serviciilor voluntare se fac pe baza următoarelor criterii: suprafaţa sectorului de competenţă; numărul de locuitori din sectorul de competenţă; clasificarea localităţilor din punct de vedere al riscurilor; tipurile de riscuri identificate în profil teritorial; măsurile stabilite în Planul de analiză şi acoperire a riscurilor;  căile de comunicaţii rutiere şi gradul de practicabilitate al acestora; sursele de alimentare cu apă pentru stingerea incendiilor.
Serviciul voluntar se încadrează cu personal angajat şi/sau cu personal voluntar. Personalul angajat şi cel voluntar trebuie să corespundă cerinţelor de pregătire fizică şi psihică şi să aibă aptitudinile necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor.
Numărul specialiştilor (personalului compartimentului) pentru activitatea de prevenire se stabileşte astfel: pentru instituţiile publice şi operatorii economici din subordinea consiliilor locale, un specialist; în mediul rural, pentru 200 de gospodării cetăţeneşti, un specialist; în mediul urban, pentru 500-1.000 de locuinţe individuale sau gospodării, un specialist.

În secțiunea „Documente” puteți vizualiza situația privind înființarea serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, în județul Constanța, la nivel de 2019.

Citește și

Județul Constanța Incendiu în Oltina. Anexa unei bucătării a luat foc

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii