Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendiu violent la o gospodărie, în localitatea Vălani de Pomezeu (FOTO)

ro

18 Aug, 2023 12:40 819 Marime text
Sursă foto: ISU Bihor
  • Joi, 17 august 2023, în jurul orei 21.00, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj medical, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Vălani de Pomezeu (comuna Pomezeu), la fața locului fiind mobilizat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomezeu.
 
Joi, 17 august 2023, în jurul orei 21.00, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj medical, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Vălani de Pomezeu (comuna Pomezeu), la fața locului fiind mobilizat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomezeu, transmite un comunicat din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor.
 
În momentul sosirii echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau violent la o magazie de scule și unelte, un șopron cu cereale și o bucătărie de vară (construcții înșiruite), existând riscul extinderii acestora la alte anexe și la locuința lipită de acestea, precum și la un fânar cu 4000 de baloți de fân, aflat la mai puțin de doi metri distanță de focar.
Pompierii militari, în cooperare cu membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență, au acționat simultan pentru localizarea și lichidarea incendiului, operaţiunea de stingere și de înlăturare a efectelor negative ale evenimentului fiind finalizată în jurul orei 23.00.
         
În urma producerii evenimentului, au ars magazia și șopronul pe o suprafață de aproximativ 80 metri pătrați, bunurile aflate în acestea și s-au degradat obiecte de mobilier și electrocasnice.
 
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric.
 
Pompierii au salvat alte anexe și locuința, lipite de clădirile incendiate, precum și aproximativ 14 tone de fân aflate într-un fânar la mai puțin de doi metri de flăcări.
 
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
 

Reguli și măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

 
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, pompierii militari reamintesc bihorenilor principalele măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor de natură electrică:
 

Nu improvizaţi!

 
  • Nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, aparatele electrice, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 

Atenţie la aparatele electrice sub tensiune!

 
  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, aparat de aer coniționat, reşou, lampă şi altele asemenea;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
 
Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 
Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei, a încheiat sursa citată.


Citește și:
IGSU: Pompierii, la datorie! Salvatorii au intervenit în zeci de misiuni în ultimele 24 de ore
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii