Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paralizata in urma unei operatii de apendicita

ro

18 Aug, 2004 00:00 6497 Marime text

O tanara de 21 de ani plateste din cauza unei erori medicale

Vina o poarta un doctor chirurg din Medgidia * Adriana Olteanu nu se poate deplasa si pentru orice miscare este nevoie de ajutorul parintilor # Adriana nu are nici scaun cu rotile si, de cate ori trebuie sau doreste sa mearga undeva, este purtata pe brate * Fata are mare nevoie de ajutor pentru a putea face un tratament pentru embolizare, in Grecia

Adriana Olteanu, in varsta de 21 de ani, a ramas infirma pe viata din cauza unei operatii de apendicita. Ea il acuza pe chirurgul Iurie Turcan, care i-a facut gresit o anestezie in rahie. Medicii consultati de ea i-au spus ca doctorul nu are nici o vina deoarece are o malformatie arterio-venoasa medulara. Dupa doi ani, Adriana a descoperit ca nu sufera de o astfel de boala si ca starea ei se poate schimba numai daca face un tratament de embolizare. Acest tratament il poate face in Grecia, dar nu dispune de banii necesari.Cu totii stim cat de frumosi sunt anii adolescentei si pasii importanti pe care ii facem in aceasta perioada. In adolescenta, un moment important este atunci cand trebuie sa luam o decizie in privinta carierei. Unii viseaza sa ajunga navigatori, altii vor sa fie actori, ingineri sau medici pentru a salva vietile oamenilor care sunt in suferinta. Acest vis l-a avut si Adrina Olteanu, dar destinul i-a oferit cu totul altceva. Adriana era o fata normala ca toti ceilalti adolescenti pana acum doi ani, cand a fost nevoita sa faca o simpla operatie de apendicita. Era in clasa a XII-a, cand la o ora de sport a simtit ca i-a amortit piciorul drept. Fata a cerut sa fie invoita de la ore pentru a se duce la medicul de familie, sa faca un control. In urma controlului, medicul de familie a constatat ca trebuie sa faca de urgenta operatie de apendicita. Tot in aceeasi zi, adica pe data de 26 noiembrie 2001, parintii fetei au internat-o in spital si au facut toate demersurile pentru operatie.

Destin schimbat de o rahie

Pana acum, totul a decurs normal, dar in sala de operatie viata fetei s-a schimbat. Medicul chirurg Iurie Turcan a considerat ca poate sa faca el anestezia totala, fara a mai apela la medicul anestezist. Iurie Turcan a intepat de trei ori in coloana pana a reusit sa gaseasca locul dintre vertebre. Dupa aceasta "isprava" a doctorului, fata a simtit cum picioarele au inceput sa ii tremure, ca atunci cand esti "electrocutat". Tanara a avut aceasta stare timp de doua saptamani, dupa care a fost externata. A incercat sa isi urmeze cursul vietii, adica sa isi continue liceul, cat si pregatirea pentru admiterea la facultatea de medicina. Adriana a fost ajutata de catre colegii sai sa ajunga la scoala, cu toate ca nu avea stabilitate in picioare. Toate astea s-au intamplat timp de trei saptamani, pana cand fata nu a mai putut sa mai faca nici un pas. Parintii, ingrijorati de sanatatea fiicei lor, au internat-o in Spitalul Municipal Medgidia. Dupa sase zile, medicii de acolo au considerat ca ar fi mai bine sa o transfere la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta. Din acest moment, fata a inceput sa faca "pasi" prin spitale, pentru a-si gasi sanatatea. In timp ce colinda spitalele, a reusit cu ajutorul colegilor si profesorilor sa poata da examenul de bacalaureat. Medicul de familie i-a dat trimitere la Spitalul "Baltazar" din Bucuresti. Acolo, in urma analizelor i s-a dat diagnosticul de malformatie arterio-venoasa medulara la vertebrele T7 si T8. I s-a prescris sa faca un tratament injectabil. Parintii cred ca erau vitamine, fiindca dupa ce intrerupea tratamentul durerile apareau din nou. Timp de doi ani "au existat numeroase tentative de vindecare, am consultat specialisti, am facut analize, radiografii, dar nu au avut nici un efect care sa ma duca spre vindecare". Parintii au depus chiar o plangere la Colegiul Medicilor, acuzandu-l pe doctorul chirurg Iurie Turcan de malpraxis. Doctorul Adrian Creanga, care face parte din Colegiul Medicilor din Constanta, a spus ca acest caz a fost anchetat de catre doctor Vasile Sarbu, care a dat acelasi diagnostic, de malformatie arterio-venoasa medulara.

Mai exista o speranta

In urma cu doua luni, Adriana s-a internat la Spitalul Universitar din Bucuresti, pentru a face noi investigatii, la gandul ca i se poate oferi o noua sansa la o viata normala. La acest spital i s-a facut RMN si angiografie. Medicul Bogdan Dorobot, care i-a facut angiografia, le-a spus parintilor ca diagnosticul care i-a fost dat la celelalte spitale este fals, ca fata nu are malformatie arterio-venoasa medulara si se poate vindeca printr-un tratament de embolizare. Embolia inseamna astuparea brusca a unui vas sangvin sau limfatic. In urma celor constatate de acest medic, a aparut o speranta in viata ei. Acest tratament il poate face doar in strainatate, iar cea mai apropiata tara este Grecia. Pentru acest tratament are nevoie de 20.000 de euro. Iurie Turcan si-a recunoscut greseala si este dispus sa plateasca operatia, dar nu dispune de bani. A sustinut ca aceasta "greseala" este una la trei mii de cazuri. Acest moment de sinceritate a durat foarte putin deoarece acum parintii fetei nu mai pot lua legatura cu el. Doctorul Turcan afirma prin diverse cercuri ca el nu are nici o vina. Totusi, parintii au reusit sa stranga jumatate din aceasta suma. Adriana spune ca doreste sa aiba o viata normala ca toti tinerii de varsta ei. Conturile in care se pot depune sumele de bani sunt: 2511.2-8401.2 in euro si 67164002288438 in lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gina 09 Sep, 2010 14:02 sa va ajute DUMNEZEU sa v-a faceti bine.sa vi se indeplineasca toate dorintele