Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:45 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obtinerea permisului auto, o „afacere" pozata

ro

23 Jan, 2010 02:38 1776 Marime text
cap_7.jpgPotrivit legislaţiei în vigoare, modalitatea de examinare pentru obţinerea permisului de conducere a fost modificată.

Şeful Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, Romeo Tecău, a confirmat că, în data de 19 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 43 Ordinul 4 din 8 ianuarie anul curent, modificarea şi completarea Ordinului ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 1497/2006 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere. „Normativul a intrat în vigoare de la data publicării în MO", susţine Romeo Tecău. Analizând ordinul cu pricina am constatat câteva aspecte „interesante". „Proba teoretică constă în rezolvarea unui test în sistem informatic, prin utilizarea unei aplicaţii informale puse la dispoziţie de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor", se menţionează în Art. 4 alin 1 al ordinului.

Accesul la aplicaţie se va face pe baza unui bon de ordine ce va avea un cod de bare, acesta fiind elementul care identifică un test completat de un candidat şi având valabilitate doar în ziua curentă.

Pentru a elimina orice posibilitate de substituire a candidatului, pe timpul derulării probei teoretice, „sistemul informatic va prelua trei imagini faciale ale acestuia, care se vor tipări pe anexă la textul de examen".

Referitor la proba practică, legiuitorul a stabilit că ea va consta în „testarea conducerii unui autovehicul în traseu, inclusiv a manevrelor speciale" în conformitate cu categoria de permis pe care vrea să o obţină candidatul, excepţie făcând categoria A - pentru motociclete şi subcategoria A1, pentru care aptitudinile vor fi verificate într-un „poligon special amenajat". Altfel spus, poligonul va fi mult mai mare, iar testele de îndemânare mai numeroase pentru a convinge că poate controla motocicleta la viteză mare şi că poate frâna fără a avea sau a crea probleme în trafic şi dacă rulează cu o viteză de peste 50 km/oră.

Pentru cei care vor permis de profesionist au apărut categorii noi -Tr pentru tractor, Tv pentru tramvai şi Tb pentru troleibuz - testele scrise cuprinzând 26 de întrebări din care, pentru a trece proba, fiind obligatoriu să răspundă corect la cel puţin 22 din ele.

La categoria B, modificările se referă, în special, la modul în care va puncta examinatorul, noile norme permiţându-i să pice mai uşor un candidat - spre exemplu dacă face o greşeală pentru care i s-ar ridica permisul, aspirantul va pica examenul. În schimb, cei care vor demara uşor, nu vor brusca maşina şi accelerează progresiv au şanse sporite să treacă proba practică întrucât dau dovadă că pot conduce ecologic.

Alte modificări aduse Ordinului 1497/2006 au determinat reducerea punctelor de penalizare. De exemplu la primul test, acela referitor la verificarea tehnică auto, potenţialii şoferi care nu se prea pricep vor primi doar trei puncte de penalizate în loc de şase câte se aplicau înainte.

În pofida acestor modificări, şeful Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, Romeo Tecău, a specificat: „nu se modifică procedura de examinare, sunt mai mult aspecte de ordin administrativ".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii