Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nici o farmacie nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite

ro

22 May, 2003 00:00 971 Marime text

Sa nu ne imbolnavim in aceasta perioada

Totul se datoreaza unor asa-zise defectiuni ale sistemului computerizat * Din cauza faptului ca nu au fost introduse datele referitoare la costurile medicamentelor din noua lista a compensatelor si gratuitelor, cetatenii au de suferit * Aceasta situatie va continua pana in momentul in care se vor introduce noile date in calculatoare * Directorul Casei de Asigurari de Sanatate Constanta a declarat ca farmaciile nu au primit inca programul cu preturile de referinta ale medicamentelor, conform noii liste

Cu toate ca noua lista a medicamentelor gratuite si compensate este destinata asigurarilor sociale de sanatate, se pare ca deja a inceput sa produca anumite neplaceri. Astfel, pacientii din judetul Constanta alearga, cu reteta in mana, de la o farmacie la alta, primind acelasi raspuns: nu se elibereaza medicamente gratuite si nici macar compensate. Am putea spune ca motivul este unul tehnic, deoarece a intervenit o problema in ceea ce priveste sistemul computerizat al unitatilor farmaceutice.Directorul Casei de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, a declarat ca farmaciile nu au primit inca programul cu preturile de referinta ale medicamentelor, conform noii liste. "Pentru a putea aplica noile preturi, farmacistii trebuie sa introduca in calculatoare acest program", a precizat directorul Victorian Pastila.

Rezilieri de contracte

In cazul in care aceasta problema va fi solutionata, iar farmaciile vor refuza in continuare sa elibereze medicamente in baza retetelor compensate si/sau gratuite, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta este hotarata ca, incepand din luna iulie, sa treaca la rezilierea contractelor cu acestea.Aceasta noua lista a medicamentelor compensate cuprinde doua sectiuni. Prima se refera la medicamentele de baza, fiind incluse 147 de denumiri comune internationale, iar cea de-a doua se refera la medicamentele cu restrictie la prescriere si contine un numar de 101 de denumiri comune internationale. In acelasi fel este impartita si lista medicamentelor gratuite. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, a precizat faptul ca medicamentele gratuite cuprinse in a doua sectiune sunt recomandate si prescrise daca prin folosirea celor din prima sectiune nu se obtine un raspuns terapeutic adecvat, cand reactiile adverse sunt majore, daca exista contraindicatii cauzate de o boala asociata sau daca medicamentele din a doua sectiune reprezinta solutia terapeutica exclusiva.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii