Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr „În actualul context de securitate, este nevoie de o atenție sporită pentru regiunea Mării Negre”

ro

25 Mar, 2023 10:37 947 Marime text
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit vineri, 24 martie, cu ambasadorul Danemarcei, Uffe A. Balslev, ambasadoarea Estoniei, Ingrid Kressel, ambasadoarea Finlandei, Marjut Akola, ambasadoarea Norvegiei, Siri Barry, ambasadoarea Suediei, Therese Hyden și însărcinatul cu afaceri al Lituaniei, Donatas Augulis.

Potrivit MApN, în cadrul întâlnirii, oficialul român a subliniat nivelul excelent al cooperării dintre România și țările reprezentate la întâlnire, în cadrul organizațiilor internaționale, salutând unitatea și solidaritatea membrilor Uniunii Europene și aliaților NATO, care contribuie la întărirea reciprocă a celor două organizații.

„Țările din flancul nordic și Țările Baltice ocupă un loc special în arhitectura de securitate euro-atlantică, iar România va rămâne profund angajată în dezvoltarea relațiilor de cooperare cu țările pe care dumneavoastră le reprezentați la București,” a declarat Angel Tîlvăr.


În cadrul discuțiilor referitoare la situația generată de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei şi implicațiile asupra securității euroatlantice, a fost subliniată importanța continuării sprijinului internațional pentru Ucraina. În context, au fost evidențiate eforturile României pe acest palier, prin menționarea sprijinului multidimensional oferit țării vecine. De asemenea, oficialul român a reiterat importanta susținerii practice şi consolidarea apărării şi rezilienței partenerilor din vecinătatea estică, precum Republica Moldova.

De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la pregătirea agendei Summitului NATO de la Vilnius, care va avea loc în luna iulie a acestui an, atât în domeniul posturii colective de descurajare și apărare, în cel al operaționalizării Conceptului Strategic al NATO, precum și continuarea sprijinului pentru statele vulnerabile din regiunea Mării Negre.

Având în vedere actualul context de securitate și perspectivele pentru perioada următoare, ministrul Tîlvăr a pledat pentru o atenție sporită care trebuie să fie acordată regiunii Mării Negre, subliniind că România sprjină o abordare integrată a posturii aliate pe întregul flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, într-o manieră coerentă care să vizeze toate domeniile operaționale, concomitent cu aprofundarea cooperării și coordonării cu partenerii care împărtășesc valori comune.

Un alt subiect important aflat pe agenda discuțiilor a fost cel referitor la aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ministrul apărării naționale a evidențat  necesitatea de a fi continuate eforturile pentru finalizarea cât mai rapidă a acestor demersuri.

„România este un suporter necondiționat al autodeterminării și libertății fiecărui stat de a lua propriile decizii – principii fundamentale ale politicii porților deschise promovate de NATO. De aceea, țara noastră a fost una dintre primele care au ratificat protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord,” a arătat ministrul apărării naționale.


Oficialul român a evidențiat faptul că aderarea Finlandei și Suediei, alături de măsurile implementate deja sau planificate pentru perioada următoare pentru întărirea posturii de apărare și descurajare în Țările Balice și Polonia, vor contribui la consolidarea întregului flanc estic al NATO.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii