Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătății vrea să mărească alocația de hrană pentru bolnavii din leprozerii (document)

ro

12 Oct, 2018 00:00 1762 Marime text
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională, la data de 9 octombrie, o hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.
 
Actualele alocații de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice au fost aprobate prin hotărârea Guvernului pentru modificarea anexei la hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice nr. 665/2016.
 
Prezentul proiect de act normativ vizează modificarea alocației de hrană pentru bolnavii din leprozerii, în sensul creșterii acesteia de la 11 lei la 20 de lei. Să luăm exemplul Spitalului Tichilești, un spital de monospecialitate, singurul din țara noastră care tratează și îngrijește bolnavii de lepră, având o secție unică de 15 paturi. În prezent mai trăiesc în acest spital 10 pacienți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani. Majoritatea pacienților s-au născut la Tichilești din familii de leproși și aici au trăit toată viața. Starea lor de sănătate este relativ bună, exceptând diagnosticul principal.
 
Alimentația pentru vârstele acestor pacienți și capacitățile lor motrice trebuie să asigure un aport caloric între 2.500 și 3.000 de kilocalorii zilnic. Aceasta înseamnă o medie de 35 până la 42 kilocalorii/kg corp/24 ore. Limitele generale se estimează de la 25 kilocalorii/kg corp/24h pentru pacienți în repaos total, până la 85 kilocalorii/kg corp/24h pentru pacienți cu activitate fizică intensă. Aportul caloric a fost calculat la o greutate medie a pacientului de 70 kg.
 
Având în vedere că tipologia pacienților se apropie de cea a pacienților internați la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie, ministerul consideră că alocația de 20 de lei/zi/pacient ar acoperii necesitățile calorice ale pacienților de la Spitalul Tichilești. Astfel, majorarea alocației de hrană cu 9 lei/zi/pacient determină creșterea cheltuielilor cu hrana de 32.850 de lei/an (9 lei x 10 pacienți x 365 zile). Impactul pentru 2 luni ale anului 2018 este de 5.475 de lei. Această sumă urmează să fie suportată din bugetul aprobat Ministerului Sănătății.
 
În tabelul din galeria foto puteți analiza tarifele hranei pentru bolnavii internați în spitalele din România, în funcție de diagnostic, actualizat cu ultima modificare.
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza proiectul de hotărâre aflat în transparență decizională la Ministerul Sănătății.
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii