Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătății elaborează planul de repartizare a paturilor din spitale. Ce se întâmplă la Constanța (document)

ro

13 Apr, 2020 00:00 1432 Marime text

Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, Hotărârea Guvernului privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2020 – 2022. Amintim că la ultima repartizare pe județe, pentru Constanța, era aprobat un număr de 4.418 paturi.

Ca urmare a Planului național de paturi 2014-2016, în anul 2014 s-a realizat o reducere cu 1.548 a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional echivalent cu numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi numărul de paturi din penitenciarele spital, care nu mai sunt incluse în Planul național de paturi, acestea fiind contractate separat cu casele de asigurări de sănătate. Pentru anii 2015 și 2016 s-a propus o scădere cu cate 1000 de paturi, ajungându-se la un număr de 119.579 paturi, pentru a se atinge media la nivel european. În perioada 2017-2019, s-a menținut numărul de 119.579 paturi la nivel național.

Se propune menținerea numărului actual de 119.579 paturi la nivel național pentru perioada 2020-2022, ceea ce înseamnă un număr de paturi identic la Constanța.
De asemenea, este reglementată modalitatea în care se va face detalierea, anual, pe judeţe a numărului total de paturi aprobat la nivel national, respectiv prin ordin al ministrului sănătăţii cu acordul prealabil al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, respectiv al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deoarece internările pacienților care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate sau în spitalele penitenciar se realizează prin hotărâri ale instanțelor de judecată și nu prin decizie medicală, iar tratamentul acestora nu este posibil în servicii ambulatorii sau de internare de zi în locul tratamentului în serviciile de internare continuă, se impune adoptarea unei măsuri prin care aceste paturi destinate internărilor obligatorii să nu mai fie cuprinse în numărul total de paturi contractabile. Includerea acestor structuri în numărul total de paturi la nivel național ar determina o presiune suplimentară pentru reducerea celorlalte categorii de paturi din unitățile spitalicești.

Ca urmare se propune ca numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital să nu fie inclus în numărul total de paturi aprobat la nivel naţional şi acestea să fie contractate separat cu casele de asigurări de sănătate.


Citește și

Care este numărul total de paturi din spitalele constănţene aprobat de Ministerul Sănătăţii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii