Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Metoda „Loverboy”, o armă tot mai utilizată de traficanții de persoane

ro

24 Feb, 2024 15:08 740 Marime text
Sursa foto: ANITP


 
  • Dragostea falsă, folosită ca metodă de racolare a victimelor traficului de persoane, a  reprezentat una din  principalele instrumente de racolare a victimelor traficului de persoane în anul 2023.
 
În contextul semnificației pe care o are data de 24 februarie-Dragobetele – ziua tradiţională a iubirii la români, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) aduce în atenția  publicului o serie de recomandări privind  protejarea de impactul deosebit de dăunător pe care îl are așa numita metodă de racolare loverboy.
 
Potrivit sursei citate, metoda loverboy și abordarea victimelor prin intermediul internetului, a rețelelor de socializare sunt utilizate din ce în ce mai frecvent ca tehnici și instrumente pentru contactul inițial și ulterior pentru manipularea viitoarelor victime. La primul contact, cele mai multe victime cunoșteau identitatea celui care le aborda (74 % din victime au fost recrutate de către persoane aflate în cercul de cunoștințe, prieteni, vecini sau chiar rude), în timp ce numai 22 % dintre victime au fost recrutate de către persoane necunoscute.
 
Astfel, există situații în care victimele au fost recrutate prin metoda loverboy, însă, în același timp, primul contact cu recrutorul a avut loc prin intermediul unei aplicații de dating

„Cu alte cuvinte, traficanții analizează situația persoanelor din cercul de cunoscuți, le vizualizează profilelele de socializare, iar atunci când identifică vulnerabilități emoționale, probleme economice, dorința de a scăpa cu orice preț de sub autoritatea părinților sau a tutorilor, devin brusc îndrăgostiți. ,,Dragostea,, îi cuprinde deodată și traficantul începe să folosească toate armele seducției pentru a-și convinge victima de sinceritatea sentimentelor sale. ”, specifică sursa.

 
Cel mai ușor pentru traficanți e să-și demonstreze dragostea online. E cel mai ieftin și poate încerca cu zeci de fete în același timp. Pentru victimă urmează sute de mesaje cu declarații, complimente, inimioare și pupici.
 
Este de altfel cunoscut că femeile devin receptive cel mai adesea la sunete, deci la declarații iar bărbații la imagini. De aceea de multe ori, victimele își vor răsplăti admiratorii cu fotografii, iar traficantul va fi din ce în ce mai insistent să ceară din ce în ce mai multe și din ce în ce mai sexy.
 

„De multe ori aceste fotografii sau filmulețe vor fi folosite pentru santajarea victimei, în special când vorbim de victimele minore. Fetițele între 11-14 ani au fost cel mai adesea victimele unor astfel de abordări”, mai arată sursa menționată
.

Pentru ca situația să fie în favoarea lor, mulți traficanți își cer în căsătorie victima. Nu trebuie să ne mire acest fapt, deoarece infractorii sunt conștienți că urmărirea penală poate fi îngreunată atunci când vorbim de soți, deoarece codul penal precizeză că persoanele  au dreptul de a refuza să dea declaraţii atunci când vorbim de membrii familiei.

Inclusiv copii victimei pot fi instrument de șantaj pentru a obține tăcerea.
 
Iată cum sentimentele frumoase, firești, care trebuie să stea la baza întemeierii unei familii sunt folosite în scopul cel mai josnic, pentru manipularea, șantajarea și supunerea victimei.
 
Totodată, existența traficului de persoane este în strânsă concordanță cu cererea tot mai mare a consumatorilor. Clienții stimulează traficanții să caute  noi victime care să le aducă câștiguri uriașe, iar în acest context facem precizarea că legislația română este printre puținele legislații de la nivel european care incriminează clienții atunci când aceștia utilizează serviciile unei victime a traficului de personae.
 

„Banii clienților reprezintă scopul suprem al traficanților. Clienți care atunci când plătesc pentru sex, plătesc pentru un corp. Nu contează că în fața lor se află un minor, o fetiță sedusă cu minciuni, o mama, o femeie, o ființă umană. Banii plătiți acoperă umanitatea. Pentru banii plătiți persoanlitatea omului se dilueazp până la dispariție. Ești acolo să satisfaci. Ești o unealtă. Primești feedback ca la o mașină de spălat cumpărată de pe net”- sunt cuvintele Monicăi. O fată care a trecut prin iadul exploatării de către propriul iubit și viitor soț.

 
Alături de Monica, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane derulează anul acesta Campania „Drumul spre libertate”- bazat pe experiența reală a unei victime a traficului de persone.
 
În vederea informării și prevenirii asupra acestui tip de racolare, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a desfășurat în anul 2023,  3.650 de activităţi de prevenire a traficului de persoane în rândul  a peste 246.500 de beneficiari - elevi, tineri din centrele de plasament și altor categorii de persoane vulnerabile.
 
Totodată, A.N.I.T.P. a desfășurat o intensă campanie de promovare a mesajelor antitrafic în mediul online, pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului, prin rețelele de socializare Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok și YouTube.
 
Astfel, conturile ANITP de pe rețelele menționate au fost în permanență actualizate cu informații referitoare la activitățile de prevenire desfășurate la nivel național, sfaturi preventive adresate tinerilor, clipuri media realizate în colaborare cu influenceri cunoscuți, precum și alte evenimente de anvergură. Procesul de promovare a mesajelor antitrafic pe rețelele de socializare menționate, a condus la atingerea unui impact de aproximativ 7.000.000 de persoane în anul 2023.
 
Având o experiență îndelungată în lucrul cu tinerii, ofițerii antitrafic realizează întâlniri interactive, bazate pe o relație reală de încredere și reușesc să scoată la iveală, uneori chiar situații pe care tinerii nu le ar fi bănuit a fi periculoase sau pe care nu îndrăzniseră să le raporteze din rușine sau frică.
 
În rândurile care urmează vă prezentăm câteva recomandări destinate protejării dumneavoastră sau a celor dragi :
 
  • Nu vă încredeți orbește în promisiunile celorlalți privind câștiguri uriașe într-un timp scurt;
  •  Feriți-vă să acceptați întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuși ați acceptat, alegeți un loc populat și spuneți cuiva de încredere unde și cu cine vă întâlniți.
  • Fiți prudenți atunci când interacționați cu persoane necunoscute pe platforme de socializare sau aplicații de dating. Nu dați informații personale sau financiare persoanelor pe care le-ați întâlnit online.
  • Verificați întotdeauna identitatea persoanelor cu care interacționați online și fiți sceptici în fața profilurilor fără fotografii sau fără informații verificabile.
  • Fiți atenți la semnele de avertizare ale unei posibile înșelăciuni în dragoste, cum ar fi presiunea pentru bani sau cererile neobișnuite
  • Dacă ești într-o astfel de situație sau dacă știi pe cineva în pericol, anunță autoritățile!
  • Păstrați legătura cu rudele, cu familia, indiferent de situație ;
  • Stabiliți o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situație de pericol;
  • Faceți copii după actele de identitate și păstrați-le în locuri ascunse;
  • Nu oferiți nimănui spre păstrare actele dumnevoastră de identitate;
  • Nu oferiți parolele de socializare persoanelor din anturajul dumneavoastră;
Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane,  Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit :0800 800 678.
 
Citește și
Controale și amenzi ale polițiștilor, în traficul din Mangalia, județul Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii