Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

ro

31 May, 2020 17:05 1423 Marime text
  • Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu,  a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.
  • Ministrul Bogdan Aurescu a precizat că în activitatea de politică externă, atât în relaţiile bilaterale, cât şi pe plan multilateral, protejarea şi respectarea drepturilor, intereselor, a demnităţii şi a viitorului românilor de pretutindeni reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Afacerilor Externe.

Cu ocazia celebrării Zilei Românilor de Pretutindeni, mă bucur să am ocazia de a transmite gânduri de sănătate, prosperitate și încredere tuturor românilor aflați în afara granițelor țării. 

În momentele de bucurie, ca și în împrejurările dificile cum sunt cele pe care le-am trăit în ultimele luni, gândurile și acțiunile mele și ale personalului din Ministerul Afacerilor Externe se îndreaptă către românii din afara granițelor.

În acest an, prioritățile au impus soluții imediate pentru situații limită sau delicate și au făcut mai dificile activități pe care le consideram normale în condiții obișnuite.

Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă o sărbătoare și este cu atât mai important să o celebrăm când legăturile de suflet rămân puntea cu cei dragi și o reconfirmare a valorilor și identității care ne leagă oriunde ne-am găsi. 

În activitatea de politică externă, atât în relațiile bilaterale, cât și pe plan multilateral, protejarea și respectarea drepturilor, intereselor, a demnității și a viitorului românilor de pretutindeni reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Afacerilor Externe.

În contextul special din acest an, impus de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat în mod deosebit pe asigurarea drepturilor și sprijinirea românilor din străinătate, atât cei care sunt rezidenți în alte state, cât și cei care au fost surprinși acolo temporar din rațiuni personale, medicale, pentru studii sau la muncă în afara țării. Misiunea cea mai importantă, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistență consulară și facilitarea repatrierii pentru cei în situații deosebite, respectiv informarea constantă a acestora asupra măsurilor adoptate de celelalte state, inclusiv din perspectiva riscurilor și a dificultăților pe care deplasările în străinătate le implică. A fost dificil și am învățat cu toții din aceasta criză. Este motivul pentru care pot să spun că MAE este astăzi cu mai multe lecții învățate pe acest palier atât de important pentru români și comunitățile românești de pretutindeni.

Am acționat atât instituțional, împreună cu alte ministere, cât și în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și cu Aliații noștri din NATO, în spiritul responsabilității și al solidarității, pentru a găsi soluții la provocările nemaiîntâlnite generate de pandemia de COVID-19.

În această perioadă, când distanțele s-au dovedit mult mai greu de parcurs, legăturile cu românii de pretutindeni s-au dovedit mai strânse.


În acest spirit, dorim să consolidăm relația cu comunitățile de români pe baza experiențelor care au întărit încrederea noastră reciprocă. Subliniez, o dată în plus, importanța menținerii și dezvoltării legăturilor cu românii din afara granițelor, care contribuie constant, fiecare în parte, dar mai ales împreună, la promovarea României și a limbii române, precum și a valorilor noastre culturale.

La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni!,  a transmis ministrul Aurescu.


Sursa foto: MAE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii