Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime

ro

31 Mar, 2024 11:32 423 Marime text







 
  • Ministerul Afacerilor Externe salută aderarea României la spațiul de liberă circulație, prin aplicarea integrală, începând de duminică, 31 martie 2024, a acquis-ului Schengen și respectiv prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.

„Data de astăzi reprezintă un moment deosebit de important în parcursul României ca stat membru UE, în contextul în care cetățenii români se alătură celorlalți cetățeni europeni în accesarea facilităților oferite de apartenența la spațiul de liberă circulație. Acesta este un pilon fundamental al construcției europene, cu rol major în facilitarea schimburilor economice și comerciale, în stimularea turismului, a schimburilor academice și a legăturilor inter-umane, generând astfel prosperitate pentru toți cetățenii Uniunii”, transmite MAE.



De asemenea, începând de astăzi, misiunile diplomatice și consulare ale României eliberează vize uniforme de scurtă durată – vize Schengen, ceea ce va contribui la  dezvoltarea schimburilor comerciale, investiționale și turistice cu state terțe.

În pregătirea acestui moment, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersurile necesare pentru asigurarea funcționalității sistemelor de informații naționale în domeniul vizelor, respectiv a racordării acestora la sistemele centrale de la nivel UE. În acest sens, de la momentul adoptării Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen și până astăzi, au fost efectuate demersuri de conectare tehnică, în paralel cu actualizarea procedurilor de lucru în conformitate cu cerințele prevăzute de acquis-ul comunitar pentru statele care aplică integral cerințele UE în materie de politică de vize.

Ministerul Afacerilor Externe, în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne, va continua eforturile în dialogul cu partenerii europeni pentru ridicarea, cât mai curând, a controalelor și la frontierele terestre. Acest demers va contribui decisiv la buna funcționare a pieței interne, la eliminarea timpilor de așteptare la frontieră și la fluidizarea traficului, în beneficul cetățenilor și al mediului de afaceri.

Context istoric

Acordul Schengen a fost semnat în anul 1985, de către cinci din statele membre ale Comunității Economice Europene (CEE) de atunci: Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Țările de Jos. Acordul, care a intrat în vigoare la 26 martie 1995, avea drept scop desființarea frontierelor interne dintre țările semnatare și crearea unei politici comune a frontierelor externe. De la crearea sa, spațiul Schengen s-a extins constant, cu noi membri din UE, dar și state asociate. În 1997, Acordul Schengen a fost integrat în dreptul UE, prin Tratatul de la Amsterdam.

Odată cu aderarea României și Bulgariei, spațiul Schengen va cuprinde 29 de state: Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Croația, Regatul Danemarcei, Confederația Elvețiană, Republica Estonia, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Islanda, Republica Italiană, Republica Letonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Malta, Regatul Norvegiei, Republica Polonă, Republica Portugalia, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Regatul Țărilor de Jos, Ungaria.

Începând cu data de 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor vor fi ridicate la frontierele interne aeriene și maritime ale României, în conformitate cu prevederile Codului Frontierelor Schengen, fără a fi afectate regulile privind controalele asupra bunurilor. Verificările la frontierele interne terestre se vor menține până la adoptarea unei decizii ulterioare pe această temă.

Șederile în România vor fi considerate șederi în spațiul Schengen și vor fi incluse în calculul șederii de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

De asemenea, România va emite vize uniforme (Schengen) începând cu 31 martie 2024. Aceste vize vor permite călătoriile în spațiul Schengen pentru șederi de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.


Citește și
Cătălin Predoiu„ Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, dar sunt convins că procesul este ireversibil”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii