Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista combatantelor

ro

16 Jun, 2002 00:00 998 Marime text

Forte navale NATO in Portul Constanta

Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta va prezinta in premiera numele si armata careia ii apartin navele de razboi care participa la manevrele militare sub egida NATO * La aceasta aplicatie internationala vor fi prezente 32 de nave de lupta ale marinelor militare din 13 tari ale lumii * Acestea vor sosi in port incepand cu 20 iunie anul curent, iar ultima in ziua de 26 iunie * Punctul de comanda al aplicatiei va fi la Caminul Militar din Constanta si inca doua vor fi amplasate unul la Babadag, iar altul pe plaja de la Vadu

Reporterii ziarului ZIUA de Constanta v-au informat primii despre exercitiul multinational care va incepe peste numai o saptamana. Aproape 4.000 de militari din mai multe tari ale Europei, apartinand fortelor Aliantei Nord-Atlantice sau care se afla in curs de aderare, vor participa la o aplicatie in Marea Neagra. Exercitiul denumit "NATO/P7P Cooperative Partner 2002" se desfasoara in fiecare an in Marea Neagra, iar in acest an este organizat de Statul Major al Fortelor Navale si se va desfasura cateva zile mai tarziu fata de cum era anuntat, avand loc intre 26 iunie si 6 iulie anul curent. La acest exercitiu participa militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, SUA, Spania, Turcia, Ucraina si Romania. Face exceptie Rusia, care, de altfel, nu a participat niciodata la acest exercitiu. Aplicatia se va efectua atat cu simularea unor situatii reale, cat si imaginare.

Marea Neagra - teatru de razboi

Fiecare din cele tarile implicate in exercitiu va aduce cele mai moderne nave si aeronave militare. Primele nave de razboi vor sosi incepand cu 20 iunie, cele mai multe ajungand la Constanta in zilele de 22 si 23 iunie, ultimele urmand sa ajunga aici in ziua de 26 iunie. Tot in primele zile premergatoare inceperii aplicatiei, se vor organiza si punctele de comanda ale exercitiului, cel central, la Caminul Militar Constanta, altele doua urmand a fi instalate unul la Babadag, iar celalalt pe plaja de la Vadu. La aplicatie vor participa 32 de nave, care vor intra in port incepand cu ziua de 20 iunie, dintre care cateva fregate care alcatuiesc gruparea permanenta "Stana for Med" si nave antimina din gruparea "MCM For Med", ambele cu actiune militara in Marea Mediterana. Navele mici de lupta vor fi acostate in danele militare, iar cele mari in danele comerciale ale Portului Constanta. Specialistii apreciaza ca acest exercitiu este cel mai mare care a fost organizat vreodata de Statul Major al Fortelor Navale. Reporterii cotidianului nostru va prezinta in premiera lista navelor de razboi si tarile carora le apartin acestea, care vor participa la aceasta aplicatie internationala. Astfel, Turcia va aduce in portul Constanta zece nave, acestea fiind: "Akar" (142 metri lungime), "Edincik" (51 metri), "Foca" (34 metri), "Gaziantep" (135 metri), "Hizireis" (87 metri), "Mizrak" (62 metri), "Ruzgar" (58 metri), "Sapanka" (44 metri), "Serdar" (117 metri), "Yildirim" (115 metri). Celelalte vase care vor acosta in Portul Constanta pentru aceasta misiune si navele cu care vor participa la aplicatia multinationala din Marea Neagra sunt: Georgia - "Guria" (60 metri), "Tbilisi" (42 metri); Grecia - "Aedon" (44 metri), "Chios" (116 metri), "Limnos" (130 metri); Spania - "Andalucia" (133 metri), "Diana" (88 metri), "Segura" (54 metri); SUA - "Apache" (72 metri), "Taylor" (138 metri); Italia - "Artigliere" (113 metri), "Milazzo" (62 metri); Bulgaria - "Atiya" (98 metri), "Iskar" (40 metri), "Priboy" (49 metri); Franta - "Courbete" (124 metri), "Lyre" (51 metri); Marea Britanie - "Grimsby" (52 metri), "Sheffeld" (46 metri); Ucraina - "Kirovograd" (81 metri); Germania - "Moelders" (133 metri), "Sulzbach-Rosenberg" (54 metri).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii