Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean Constanţa. Ce echipă de medici a efectuat intervenţia. Cât a durat şi la ce se referă

ro

03 Nov, 2018 05:24 17548 Marime text
O echipă de medici din cadrul secției clinice Ortopedie – Traumatologie  a utilizat pentru prima dată, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular.
 

Potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială de internet a unităţii medicale noutatea în cazul acestei intervenții este că s-a folosit o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, in cazul defectelor bine delimitate, la pacientii cu varste cuprinse intre 18 si 55 ani.

Astfel de intervenții s-au mai realizat în alte centre medicale din țară dar niciodată  în cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța.
 
Tehnica implică o metodă specifică de preparare intraoperator a unui gel de fibrină, care are rol atât de adeziv, cât și de stimulare a formării de celule care stimulează colagenul.


De mare importanță pentru succesul  acestei tehnici sunt preparea și uscarea zonei de cartilaj care primește matricea dar și rapiditatea cu care se face acest lucru, a declarat doctorul Bogdan Obadă (foto jos), director medical al SCJU și medic în cadrul secției clinice Ortopedie-Traumatologie.

Pacientul supus intervenției prezenta în plus o leziune completă a ligamentului încrucișat anterior la același genunchi, care a fost rezolvată în cadrul aceluiași timp operator.

Astfel, în prima parte a intervenției s-a realizat reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior iar  în a doua parte s-a implantat biomatricea de colagen la nivelul defectului de cartilaj, prin abord minim invaziv.

Conform aceluiaşi comunicat intervenția a durat două ore și  a fost realizată de o echipă complexă de medici şef lucrări dr. Bogdan Obadă, dr. Titi Băjenescu, dr. Manar Zekra și dr. Crina Alecu.
 

 Pacientul se poate sprijini pe membrul inferior după 6 săptămâni de la intervenție, după  6 luni îi este permisă alergarea iar după un an se permit schiatul și sporturile de contact. Recuperarea genunchiului în ceea ce privește reconstrucția ligamentului se face în aceiași parametrii, în primele 6 săptămâni postoperator.

Clinica Ortopedie-Traumatologie din cadrul SCJU Sf Apostol Andrei Constanța dispune de 55 de  paturi.

În cadrul acesteia se efectuează peste 2300 de intervenții chirurgicale pe an.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Valeria 16 Dec, 2018 20:38 In ce spital se mai practica aceasta interventie ?Este posibil si pt. sold ?La Timisoara ??...Multumesc si sa fiti SANATOSI !!