Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale 2019. Iată ce facilități sunt introduse din acest an

ro

28 Aug, 2019 15:30 1449 Marime text

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 28 august 2019, începe perioada electorală pentru alegerea Președintelui României, aceasta urmând a se încheia după publicarea rezultatului scrutinului în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
La alegerile prezidențiale din acest an, programate în data de 10 noiembrie 2019 (primul tur) și 24 noiembrie (turul al doilea), se vor aplica, în premieră, o serie de modificări legislative menite să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate și să confere procesului electoral mai multă transparență și acuratețe.
 
Astfel, pentru cetățenii români din străinătate, legislația electoral care reglementează alegerile prezidențiale din acest an a introdus următoarele facilități:

-Posibilitatea de a vota prin corespondență, evitând astfel aglomerația și cozile de la secțiile de votare, dar și costul deplasărilor. Alegătorii care optează pentru acest tip de vot trebuie să se înregistreze online pe portalulwww.votstrainatate.ro;

-Posibilitatea de a votala o secție de votare mai aproape de casă, înregistrându-se online cu această opțiune pe portalulwww.votstrainatate.ro. Dacă s-au înregistrat cu această opțiune cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare;

-Posibilitatea de a votala secțiile de votare din străinătate pe durata a 3 zile pentru fiecare tur de scrutin. Votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. În fiecare dintre cele trei zile, legea prevede posibilitatea prelungirii votării până la ora 23.59 pentru alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare. 

O altă noutate introdusă la alegerile prezidențiale din acest an o constituie utilizarea, în toate secțiile de votare din țară și din străinătate, a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care constituie o garanție a corectitudinii și transparenței procesului electoral.
 
În ceea ce privește Campania electorală, menționăm că, pentru prima dată la un scrutiny prezidențial, aceasta va fi finanțată de la bugetul de stat, controlul și rambursarea cheltuielilor fiind efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii