Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:40 21 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenţia posesorilor de autovehicule din Marea Britanie! În ce condiţii nu veţi mai putea înmatricula maşina în ţară

ro

18 Mar, 2019 00:00 843 Marime text
Au fost anunţate modificările activităţilor specifice RAR care se adresează vehiculelor provenite din UK, aplicabile începând cu data de 30 martie 2019 numai dacă nu se semnează acordul de retragere al UK sau nu se prelungeşte, de comun acord, data de retragere a UK din blocul comunitar.
 
Vehiculele noi care au fost omologate în UE de tip de către UK nu vor mai primi automat cartea de identitate a vehiculului, în vederea înmatriculării, dat fiind faptul că omologarea UE de tip şi certificatul de conformitate aferente îşi pierd valabilitatea de la data menţionată mai sus. Aceste vehicule vor fi supuse unei reomologări individuale, cu verificarea condiţiilor tehnice aplicabile pentru vehicule noi. De asemenea, o carte de identitate a vehiculului (CIV) eliberată pe baza unei omologări UE de tip acordate de UK pentru un autovehicul nou provenit din UK şi care nu a fost încă înmatriculat îşi va pierde valabilitatea şi nu mai poate fi utilizată la înmatriculare. Prin urmare, RAR recomandă înmatricularea vehiculelor aflate în această situaţie până cel mai târziu la data de 29 martie 2019.
 
De la aceeaşi dată, la eliberarea CIV pentru vehicule utilizate nu mai sunt recunoscute omologările UE de tip acordate de UK, fiind necesară o reomologare individuală conform cerinţelor din RNTR-7, aplicabile vehiculelor utilizate care provin din state terţe. În cazul emisiilor poluante se impune condiţia privind nivelul minim de poluare Euro III.
 
Începând cu 30 martie, autovehiculele second hand cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care provin din UK nu vor mai putea primi CIV, indiferent de omologarea în baza căreia au fost înmatriculate. Inspecţia tehnică periodică efectuată în UK la vehiculele utilizate nu mai este recunoscută la omologarea individuală şi eliberarea CIV pentru reînmatriculare în România. ITP-ul trebuie refăcut la RAR.
 
În perioada 2006-2019 au fost introduse aproximativ 62.400 de vehicule care au fost anterior înmatriculate în UK. Niciun autovehicul deja înmatriculat în România nu va fi afectat de modificările de mai sus.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii