Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:18 26 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini impresionante România, sub coduri galbene de ploi și roșii de inundații. Aproape 60 de localități afectate (galerie foto plus video)

ro

19 Jun, 2020 09:56 727 Marime text
  • A fost evacuată apa din 25 case, 346 curți, 73 beciuri/subsoluri și 11 străzi

Ploile ce s-au abătut asupra României zilele acestea încă își fac simțite urmările.

Nu mai puțin de 58 de localități din 16 județe au înregistrat inundații, iar echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost solicitate să intervină pentru evacuarea apelor din 25 case, 346 curți, 73 beciuri/subsoluri și 11 străzi. Imaginile surprinse în cadrul intervențiilor pompierilor sunt grăitoare și le puteți viziona în Galeria Foto.

Redăm, în continuare, informarea oficială transmisă de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:

În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 25 case, 346 curți, 73 beciuri/subsoluri și 11 străzi.
În contextul valabilității avertizărilor hidrologice COD ROȘU de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş, pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților locale, la nivelul județelor Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara au fost suplimentate echipajele cu pompieri din turele libere.
Totodată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, în cursul zilei de ieri s-a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Caraș-Severin și Timiș. Cele 19 motopompe de mică și mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraș-Severin și 6 în Timiș) au fost mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinți, Teleorman și Olt, în care nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă.
❗O situație deosebită s-a produs în localitatea Fârdea, județul Timiș de unde au fost evacuate 8 persoane suprinse de creșterea rapidă a nivelului apei. Un alt caz similar a avut localitatea Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, unde 20 de persoane, printre care și 12 copii, izolate de viitură în 2 locuințe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană. De asemenea, la nivelul județului Caraș-Severin, din 5 localități sau mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane.
❗Pentru prevenirea unor situații de pericol, în județul Caraș-Severin, în localitățile Obreja și Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecție pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare  a aproximativ 500 de persoane. Până la acest moment evoluția situației nu a impus luarea măsurii de evacuare. Echipaje specializate acționează pentru consolidarea și supraînălțarea digului care protejează localitățile.
Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 11 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 județe (AG, AR, CL, CS, CV, HR, MS, SM, SV, TM).
Traficul rutier este oprit pe 1 drum național (DN 58/CS), 3 drumuri județene (DJ 131A, DJ 137, DJ 137A /HR) și a fost temporar afectat pe 9 drumuri naționale (DN 57, DN 6, DN 68/CS, DN 1R/CJ, DN 74/HD, DN 22D/TL, DN 17B/NT, DN 16/MS, DN 1F/CJ) și 3 drumuri județene (DJ 106, DJ 106A/SB și DJ 242/GL).
La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, se intervine în 2 județe (Caraș-Severin și Cluj) pentru evacuarea apei din curți și locuințe, precum și pentru consolidarea unui dig de protecție.
Evoluția dinamicii din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrului Operațional National din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate.


Sursa foto: IGSU

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii