Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotelul Palace din Constanța împlinește 109 ani! „Vedetă“ pe Instagram

ro

12 Aug, 2023 16:44 2331 Marime text
  • Hotelul Palace intră în cel de-al 109-lea an de la inaugurare la pas cu tehnologia ce caracterizează secolul actual!

Astăzi, 12 august 2023, Hotelul Palace din Constanța, cunoscut și „alintat“ de cei ce iubesc Constanța Veche drept „fratele mai mic al Cazinoului“, prin prisma istoriei sale și a conjuncturii ce a dus la edificarea sa, împlinește exact 109 ani și o lună de la inaugurarea sa cu fast din orașul antebelic!


Inaugurat cu fastul emblematic ale unei epoci dedicate artei și dotat cu elegantele facilități dedicate sectorului privilegiat pentru care fusese ridicat, Hotelul Palace intră în cel de-al 109-lea an de la inaugurare la pas cu tehnologia ce caracterizează secolul actual!


Disponibil de circa trei ani pe un site specializat în vânzarea imobilelor istorice, dar fără a-și fi găsit proprietar până în prezent, Hotelul Palace sparge bariera tehnologică și își găsește admiratori inclusiv pe rețelele de socializare virtuală dedicate segmentului tânăr – pe Instagram Hotelul Palace a strâns mai multe like-uri, fiind proprietatea săptămânii, în această primăvară.


Fratele mai mic al Cazinoului a fost promovat online chiar de reprezentanții site-ului specializat în vânzarea proprietăților de epocă și nu numai, Sotheby’s International Realty, și a intrat repede în atenția iubitorilor de frumos, postarea fiind foarte apreciată.


Prețul de vânzare al impunătorului imobil din Zona Peninsulară Constanța, ce contribuie cu generozitate la farmecul de epocă al inimii vechi a orașului, este disponibil la cerere.


Iar speranțele ca hotelul să renască și el, asemenea Cazinoului (care a intrat într-un amplu proces de reabilitare, restaurare și consolidare) nu sunt mici și vin din toate colțurile țării!



Naționalizat în urmă cu peste 70 de ani, în baza Decretului 92/1970, Hotelul Palace a fost retrocedat proprietarilor de drept în anul 2001, în baza Legii 10 privind retrocedarea bunurilor preluate abuziv în timpul regimului comunist.


Deschis până în anul 2018, hotelul și-a închis ulterior porțile.
 

Istoria emblematicului hotel

Hotelul Palace din Constanţa a fost edificat în anul 1914, fiind proiect încredinţat arhitectului Edgar de Goue de către Societatea Marilor Stabilimente. Naşterea Hotelului Palace este strâns legată de existenţa Cazinoului din Constanţa.


Baronul Edgar de Marcay, căruia îi fusese concesionat Cazinoul în anul 1912, de către Primăria Constanţa, îşi luase angajamentul de a construi un spaţiu special în care să poată fi găzduiţi pasionaţii de jocuri de noroc ce veneau special pentru marele edificiu construit recent la Marea Neagră.

La scurtă vreme după concesionarea Cazinoului către Edgar de Marcay, acestuia i s-a substituit legal Societatea Marilor Stabilimente, care a dus la bun final angajamentul luat de baron. Pe12 iulie 1914, Hotelul Palace din Constanţa a fost inaugurat cu tot fastul specific perioadei.

În anul 1928, hotelul a fost vândut de către Societatea Marilor Stabilimente avocatului Toma Boată, condiţia fiind ca avocatul să achite datoriile hotelului. Preluat de germani în timpul Celui de-al doilea Război Mondial, apoi de trupele sovietice şi, ulterior, de statul român, în timpul regimului comunist, în anul 2001, hotelul a fost retrocedat moştenitorilor avocatului Toma Boată.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Hanul Balcan, Hotel Rex sau Hotel Palace. Clădiri emblematice, de patrimoniu, pentru care Primăria Constanța a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii