Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

VIDEO. Constanța. 80 de persoane, salvate de la o moarte sigură! Cum s-a evitat producerea unei tragedii maritime! Condamnări cu executare

ro

05 Dec, 2022 14:24 4408 Marime textJudecătorii de la Tribunalul Constanța au dictat ani grei de detenție pentru doi cetățeni străni acuzați că au pus viețile în pericol a 78 de persoane (migranți) de cetatenie Irak, Siria, Somalia, Eritreea, Etiopia, Iran, Palestina și Afganistan, din care 20 femei și 34 de minori (inclusiv copii). Cele aproape 80 de persoane se aflau înghesuite pe o ambarcațiune de tip pescador ce a fost find interceptată de navele Gărzii de Coastă, la data de 19 august 2022, în jurul orei 01:00, și escortată în portul Constanța.
 
Intervenţia Gărzii de Coastă - în spaţiul aparţinând ZEE România - a fost făcută pentru a evita o tragedie umană.
 
Conform anchetatorilor, pescadorul nu avea echipaj pentru a naviga pe mare, și era foarte degradat (elementele care asigură plutirea — coca și coastele navel - în stare de putrefacție), apa infiltrându-se continuu în sala mașini,precum și la bord mijloacele de salvare erau insuficiente față de numărul mare de pasageri, călătoria efectuându-se, totodată în conditii inumane și degradante.
 
Migranții erau înghesuiți, proviziile de apă și mâncare au fost epuizate cu mult înainte ca ambarcațiunea să ajungă aproape de destinație și nici nu aveau condiții pentru a-și satisface nevoile fiziologice primare.
 
Cei doi inculpați (din Kârgâztan și din Uzbekistan) au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanța, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, tentativă la trecere ilegală a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoana fară brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranță.
 
Recent, judecătorii de la Tribunalul Constanța – instanță investită cu soluționarea cauzei – au decis condamnarea celor doi inculpați la câte patru ani de închisoare cu executare.
 
Tribunalul a mai dispus confiscarea în vederea valorificării a următoarelor bunuri: ambarcaţiune tip pescador Ihsan Reis 2 (cu lungimea de 16 metri şi lăţimea de 5,5 metri, având corpul exterior al navei de culoare roşu, cabina de culoare albă cu albastru), pompă de apă marca Ibeltech, două ambarcaţiuni gonflabile, din care o ambarcaţiune era dezumflată, iar cealaltă era umflată parţial având lungimea de 8,2 m şi lăţimea de 2,8 m., două rezervoare de combustibil de culoare roşu, un motor de ambarcaţiune având caroseria neagră, fără inscripţii, un motor de ambarcaţiune având caroseria neagră, fară inscripţii, trusă de scule conţinând 50 de piese.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii