Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EXCLUSIV! Amintirea pictorului mării va rămâne veșnic vie Pensulele și culorile lui Ionel Mătăsăreanu (galerie foto)

ro

12 Jan, 2015 00:00 3604 Marime text
Ionel Mătăsăreanu, geniu boem al picturii românești, a trecut în neființă. În vârstă de 86 de ani, a fost găsit mort în locuința sa, în dimineața de 10 ianuarie. Însă, bogăția de sentimente pe care le transmitea prin luminile și umbrele creațiilor sale vor rămâne veșnic vii.
 
S-a încăpățânat să se inspire după „chipul” și „asemănarea” mării. Pasiunea lui pentru pictură a fost puternică și va rămâne cel mai important pictor de marine, un pictor emblematic al mării.
 
Cetăţean de onoare al Constanţei, Ionel Mătăsăreanu s-a născut la Oraviţa în anul 1929. Artistul picta de la vârsta de trei ani, iar numele său este o emblemă pentru viaţa artistică a Constanţei.
 
Ionel Mătăsăreanu îşi dedica fiecare zi marii sale dragoste, pictura, peisajele de malul mării reprezentând o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Maestrul penelului avea un stilul inconfundabil pictând țărmuri însorite și peisaje încărcate de un dramatism aparte. A pictat pentru Silvio Berlusconi, iar una dintre lucrările sale se află şi în colecţia de artă a legendarului cântăreţ spaniol Julio Iglesias, înmâmnată chiar de câtre artist la concertul de la Constanţa, din 2007.
 
De la natură statică la lucrări cu tematică marină, tablourile lui Mătăsăreanu par cumva dominate de o magie a culorii şi a luminii.
 
Ionel Mătăsăreanu va fi înmormantat mâine, la Cimitirul Central. Primăria Constanța sprijină funeraliile maestrului.
 
Sursa foto: Arhivele personale: Ada Codău și Violeta Pavelescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii