Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Două secole de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, omagiate de Academia Română printr-un dublu eveniment

ro

10 Mar, 2020 00:00 2783 Marime text


Academia Română, prin Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, organizează, mâine, în Aula Academiei Române, sesiunea aniversară „Alexandru Ioan Cuza, 200 de ani de la naştere“.
 
Sesiunea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi moderată de acad. Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie.
 
La eveniment vor susţine comunicări acad. Dan Berindei, preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură şi dr. dr. h. c. mult. Bogdan Cuza, descendent al familiei domnitorului.
 
Stabilit în Germania, Bogdan Cuza s-a născut la 20 iulie 1955 la Sibiu, din părinţi aleşi - tatăl Alexandru Ioan Cuza (văr primar cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza), cu studii juridice temeinice, om de înaltă valoare intelectuală şi patriotică, persecutat de regimul comunist, decedat în 1986, la vârsta de 59 de ani. Mama - Mioara Cuza, profesoară de limba engleză, omul care a avut mari contribuţii la creşterea fiului, într-un mediu în care respectul pentru ţară, familie şi credinţa în Dumnezeu au fost etaloane incontestabile de viaţă. După absolvirea gimnaziului, urmează cursurile Liceului Teoretic Dimitrie Cantemir, din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1974. Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar din 2013, doctor în ştiinţe economice al Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca.
 
Este membru în Consiliul Director al Asociaţiei Europene „Dimitrie Cantemir“, membru în Colectivul de Onoare al Integralei manuscriselor „Dimitrie Cantemir“, din cadrul Fundaţiei Internaţionale cu acelaşi nume, din Bucureşti.
 
Descendenţa incontestabilă îi este certificată de un arbore genealogic complet: Alexandru Ioan Cuza (Domnul) - Alexandru Constantin Cuza (nepot de văr primar) - Gheorghe Cuza (fiul nepotului de văr primar) - Alexandru Ioan Cuza (fiul lui Gheorghe, tatăl lui Bogdan) - Bogdan Cuza (strănepot al vărului primar Alexandru Constantin Cuza).
 

Expoziţia „200 de ani de la naşterea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza“

 
Cel de-al doilea eveniment omagial se va desfăşura tot mâine, în sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române, şi va prilejui vernisajul expoziţiei „Alexandru Ioan Cuza - 200 de ani de la naştere“.
 
Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. Dedicată sărbătoririi a 200 de ani de la naşterea marelui om politic, expoziţia reuneşte documente de arhivă, fotografii, scrisori, acte diplomatice, exemplare de presă, aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.


 
Expoziţia, realizată de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară şi Cabinetul de Stampe, prezintă preţioase documente de arhivă, fotografii, scrisori, acte diplomatice, exemplare de presă, aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, care ilustrează atât rolul jucat de Alexandru Ioan Cuza în actul Unirii de la 1859 şi măsurile pe care le-a luat pentru modernizarea statului în cei şapte ani de domnie, cât şi aspecte din viaţa sa particulară: anii formării sale europene, ascensiunea în cariera militară, momentul şi contextul abdicării, anii exilului.
 
Astfel, publicul va putea vedea cele două acte care consfinţesc alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în Moldova şi în Țara Românească, textul jurământului depus de acesta la urcarea pe tron, Proclamaţia domnitorului către români şi scrisoarea de felicitare a Adunării Elective, ciorna scrisorii adresate de Cuza Împăratului Napoleon III, în care anunţă dubla sa alegere, acte emise de Sublima Poartă pentru recunoaşterea alegerii, acte diplomatice şi scrisori de felicitare redactate în cancelariile europene.
 
Sunt expuse, de asemenea, documente importante din perioada de domnie, precum proiectul de Constituţie aprobat de domnitor în 1864, proiectul Legii electorale, corespondenţă diplomatică, decrete şi ordine de conferire a diverse titluri şi medalii domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către cancelariile străine. Nu lipsesc fotografii ale unioniştilor, dar şi ale ofiţerilor care au participat la răsturnarea lui Cuza din 1866, imagini de epocă de la Bârlad, oraşul natal al domnitorului, de la Iaşi, palatul său de la Ruginoasa, schiţe pentru mobilierul palatului comandat la fabrica de mobilă Jean-Paul Mazaroz & Ribaillier.
 
Prin bogăţia şi diversitatea documentelor expuse Biblioteca Academiei Române oferă publicului prilejul de a se întâlni cu o mare personalitate a istoriei poporului român, simbol incontestabil al  Unirii de la 1859, şi de a reconstitui o epocă de mare efervescenţă în modernizarea tânărului stat român. Expoziţia este precedată de sesiunea ştiinţifică cu acelaşi titlu, „Alexandru Ioan Cuza - 200 de ani de la naştere“, organizată în Aula Academiei Române de la ora 11.
 
Curatorii expoziţiei sunt Gabriela Dumitrescu, şefa Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară, şi Cătălina Macovei, şefa Cabinetului de Stampe din cadrul Bibliotecii Academiei Române.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 11-21 martie 2020, de luni până vineri, între orele 10-16. Intrarea este liberă.
 

Domnitorul Al. I. Cuza, între primii donatori la Societatea Academică

 
Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), personalitate marcantă a istoriei României, a rămas în conştiinţa publică drept primul domn al Principatelor Române şi iniţiatorul marilor reforme care au stat la baza constituirii statului român modern. De activitatea colonelului Alexandru Ioan Cuza, ales ca domn deopotrivă în Moldova (5 ianuarie 1859) şi în Țara Românească (24 ianuarie 1859), se leagă reorganizarea administrativă a celor două provincii, constituirea armatei, adoptarea legislaţiei moderne privind organizarea juridică, legile rurală, electorală şi fiscală, reformele sistemului de învăţământ, înfiinţarea universităţilor de la Iaşi şi Bucureşti, introducerea alfabetului latin în administraţie.
 
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi-a legat numele şi de fondarea Academiei Române, înfiinţată în aprilie 1866 cu titulatura Societatea Academică Română. El a fost unul dintre primii donatori şi susţinători ai iniţiativelor Societăţii Academice, oferind în 1863, din fondul personal, suma de 5.600 de galbeni, din care a fost instituit primul premiu al societăţii, care viza încurajarea producţiilor literare şi a traducerilor din operele clasice.
 
Efortul de sprijinire a activităţii Societăţii Academice Române, de fondare a învăţământului modern, de adoptare a măsurilor reformatoare pentru societatea românească şi demersul diplomatic abil de menţinere a Unirii Principatelor au fost recunoscute de Academia Română. În anul 2018 Alexandru Ioan Cuza a fost ales membru post-mortem (vezi AICI discursul dr. Bogdan Cuza, cu ocazia alegerii domnitorului Alexandru Ioan Cuza membru post-mortem al Academiei Române).
 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
 
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
 
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citeşte şi:
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa, prezent la vernisajul de la Biblioteca Academiei Române Ecouri la o expoziţie-document despre istoria presei româneşti (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Eveniment-dezbatere ocazionat de problemele cu care se confruntă cercetarea şi inovarea din România

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii