Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demnă de Top 300 Arhiepiscopia lui Teodosie, cea mai profitabilă (galerie foto)

ro

20 Oct, 2011 01:00 2033 Marime text
cap_7.jpg Datoriile ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an însumau, la 31 decembrie 2010, 2.780.411 lei, iar cele cu scadenţă mai mare de un an, 4.174.247 lei

Datele financiare de la finele anului trecut demonstrează că Arhiepiscopia Tomisului a obţinut, chiar şi în an de criză, un profit care ar stârni invidia chiar şi în inima celui mai versat dintre afacerişti.

Potrivit indicatorilor din situaţiile financiare anuale, la 31 decembrie 2010, Arhiepiscopia condusă de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a avut un profit de 29.854.144 lei. Asta, în ciuda faptul că datoriile Arhiepiscopiei către stat sunt binecunoscute. Tabelul publicat pe site-ul www.mfinante.ro arată că datoriile ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an însumau 2.780.411 lei, iar cele cu scadenţă mai mare de un an, 4.174.247 lei. Dar profitul rămâne în curtea lui Teodosie. Potrivit Codului Fiscal, feţele bisericeşti nu achită către stat impozit pe profit. Sumele, spun slujitorii Domnului, sunt folosite apoi doar pentru acte caritabile.

Potrivit unui clasament întocmit de ProTv, Arhiepiscopia Tomisului este pe primul loc în topul „afacerilor" bisericeşti. Site-ul postului de televiziune a subliniat chiar cazul Arhiepiscopiei Tomisului, despre care scrie că a avut un profit de aproape 6,8 milioane de euro, „deşi, anul trecut, din cauza datoriilor mari către stat, instituţia s-a pomenit cu sediul pus sub sechestru şi a făcut un împrumut bancar de un milion de euro ca să iasă la liman". Pe locul următor în top se află Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu aproape 4,7 milioane de lei făcuţi din afaceri ce includ mai multe tipografii, hoteluri, o agenţie de turism pentru pelerinaje, dar şi un centru de conferinţă pe care îl închiriază pentru nunţi şi botezuri.

„Şi totuşi, la Iaşi, în zona Copou, enoriaşii unei parohii susţin că au fost îndemnaţi să ajute cu câte 110 euro pentru renovarea Bisericii Sfinţii 40 de mucenici", arată ProTV.

Arhiepiscopia Bucureştiului a avut şi ea un profit de peste 6 milioane de lei, dar nici Arhiepiscopia de la Timişoara nu stă rău, declarând un câştig de 2,6 milioane de lei, adică 600.000 de euro. Printre cei cărora soarta nu le-a fost prielnică se află Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Arhiepiscopia Aradului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii