Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:26 03 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decontarea transportului elevilor. Cum se va aplica

ro

21 Jun, 2021 00:00 996 Marime text
  • Elevii care învață în altă localitate față de unde locuiesc vor avea transportul decontat
  • Se poate cere și în avans suma necesară transportului
  • Cei care locuiesc la internat vor beneficia de un număr limitat de călătorii pe semestru, de asemenea, decontate
  • Săptămâna trecută, elevii constănțeni au protestat în fața Instituției Prefectului Constanța
 
Veste bună pentur elevii care nu merg la școală în localitatea unde locuiesc! Aceștia vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu și cea în care urmează cursurile școlare, potrivit unei ordonanțe ce a fost publicată săptămâna viitoare în Monitorul Oficial.
 
Măsura va permite ca toți elevii din România să beneficieze de transport gratuit la școală, indiferent dacă fac școala în localitatea de domiciliu sau nu. Pentru ca elevii să poată deconta naveta, autoritățile trebuie să stabilească modul în care se va aplica aceasta, cât și actele în baza cărora se va putea face asta.
 
Săptămâna trecută, elevii constănțeni, prin Asociația Elevilor din Constanța, au protestat în fața Instituției Prefectului din Constanța deoarece aceștia își doresc gratuitate în transportul către unitățile școlare, nu decontarea acestuia. Ei au pichetat în fața instituției cu bilete de transport, cu jucării de autobuze și cu banderole albe. Totodată, pancartele acestora au fost creative și făceau referire la promisiunile neîndeplinite ale actualului Executiv.
 
„Ne aflăm astăzi în fața prefecturii Constanța, deorece urmează o ședință în care se va da o ordonanță de urgență prin care transportul elevilor nu va mai fi gratuit, așa cum prevede Legea educației. Ministerul Educației susține că nu există norme de aplicare, deși aceste norme există. Aprobarea acestei ordonanțe va limita accesul la educație elevilor din zona defavorizate” ,a precizat săptămâna trecută vicepreședintele AEC, Ema Ludvig.
 
 
OUG 50/2021, care a apărut în Monitorul Oficial 606, stabilește, în primă fază, limitele în care va asigura statul transportul elevilor care trebuie să facă naveta. „Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km.”, scrieîn textul ordonanței.
 

Înainte de apariția ordonanței, Legea educației naționale nr. 1/2011 stabilea că elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public, iar decontarea se face prin unitatea de învățământ la care învață aceștia.


Potrivit OUG 50/2021, decontarea transportului va putea fi făcută și de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. Totuși, spre deosebire de cei care trebuie să facă naveta zilnic, elevii din internat vor beneficia de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.

Elevii vor putea solicita acordarea sumei necesare acoperirii cheltuielilor de transport în avans, cu decontare în luna următoare.

Decontarea cheltuielilor de transport se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/ lună pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele cuprinse între trei și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.


Dacă, totuși, vor exista elevi care nu locuiesc la internat sau gazdă, ce vor trebui să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, li se va deconta suma aferentă distanței de 50 de kilometri, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se va adăuga un leu/ kilometru/ lună. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii