Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Damen Shipyards Mangalia SA, exceptată de la restricțiile privind drepturile de hrană, voucherele de vacanță și primele, din Legea sustenabilității financiare

ro

27 Dec, 2023 14:14 1227 Marime text
Damen Shipyards Mangalia SA - sursa foto: Damen Holding BV
  • O astfel de decizie poate fi luată de AGA societăților la care capitalul social este deținut majoritar de operatorii economici dacă, pe baza unei analize fundamentate, se constată că aplicarea acestora afectează negativ activitatea economică a societăților.
Damen Shipyards Mangalia SA va fi exceptată de la restricțiile privind drepturile de hrană, voucherele de vacanță și primele prevăzute prin Legea sustenabilității financiare a României nr. 296/2023!
 
Decizia a fost luată de acționarii companiei, care au aprobat exceptarea în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 23 noiembrie 2023, fiind publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 5721 din 22 decembrie 2023.
 
La discuții au participat acționarii Damen, respectiv, Șantierul Naval 2 Mai SA (51%) și compania olandeză Damen Holding B.V. (49%).
 
Conform sursei citate, hotărârea din cadrul AGEA a fost luată în concordanță cu prevederile articolului XLIII din Legea 296/2023.
 
Prevederile citate arată faptul că o astfel de decizie poate fi luată de AGA societăților la care capitalul social este deținut majoritar de operatorii economici „dacă, pe baza unei analize fundamentate, se constată că aplicarea acestora afectează negativ activitatea economică a societăților“.
 
Astfel, s-a decis exceptarea societății de la aplicarea prevederilor articolelor XL și XLI din Legea 296/2023, în temeiul Notei de Fundamentare nr. 1999/17.11.2023, urmând ca formalitățile privind înregistrarea la Registrul Comerțului să fie îndeplinite de către Liana Laura Constantin, membru al Directoratului societății.
 
Potrivit datelor oficiale, articolul XL prevede faptul că drepturile de hrană, indiferent de denumirea acestora, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, actualizarea drepturilor urmând să se facă începând cu luna ianuarie 2025.
 
Același articol prevede faptul că voucherele de vacanță nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 de lei/an/ persoană.
 
În plus, articolul XLI arată că de la data intrării în vigoare a legii operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.
 
Despre Damen Shipyards Mangalia SA
 
Damen Shipyards Mangalia SA a fost înființată în anul 1997 și are sediul social în Mangalia, pe strada Portului nr. 1, având ca obiect de activitate „construcția de nave și structuri plutitoare“.
 
Acționar majoritar este Șantierul Naval 2 Mai SA, cu 51%, în timp ce compania olandeză Damen Holding BV deține 49%.
 
În 2021, Damen Shipyards Mangalia a declarat 1.907 angajați, pierderi peste 77,98 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 552,48 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Damen Shipyards Mangalia SA vrea să împrumute 10 milioane de euro de la compania olandeză Damen Holding B.V.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii