Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale în magazinele şi pieţele din Constanţa înainte de Paşte. Ce au constatat inspectorii sanitar-veterinari

ro

24 Apr, 2017 19:46 4189 Marime text
În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice şi Sărbătorilor Pascale Catolice Ortodoxe, medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial  din cadrul DSVSA Constanţa precum şi  medicii veterinari din cadrul CSVSA şi CSVZ au efectuat controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, centrele de sacrificare temporare ale mieilor şi iezilor, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.

Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 15.03.2017 – 15.04.2017, s-au materializat prin verificări la 257 obiective:
5 centre sacrificare temporară, 10 unităţi procesare carne, 1 unitate procesare lapte, 2 centre prelucrare lapte, 3 automate lapte, 2 centre colectare lapte, 1 unitate produse proaspete din pescuit, 1 centru colectare peşte, 3 exploataţii vaci lapte, 6 măcelării, 19 carmangerii, 39 super/hipermarket-uri, 104 magazine alimentare, 11 depozite alimentare, 2 autoutilitare, 18 pieţe agroalimentare,  8 producători particulari, 13 pescării,  4 restaurante, 1 cantină, 1 unitate tip catering, 3 laboratoare coferărie/patiserie.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la comercializarea produselor alimentare în spaţii neigienizate, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea necorespunzătoare a cărnii de pasăre.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 24.200 de lei şi un număr de 4 avertismente. Au fost emise o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii şi o ordonanţă de interzicere a activităţii pentru 2 centre de prelucrare lapte.

A fost confiscată şi retrasă de la vânzare o cantitate de 272 kg produse alimentare, cantitate care a fost dirijată către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.

De asemenea, în acestă perioadă, la nivelul unităţii de abatorizare şi la nivelul celor 3 locuri amenajate temporar, au fost sacrificate un număr total de 1701 capete miei.

În baza Ordinului Prefectului nr 119/23.03.2017, Colegiul Prefectural s-a întrunit în şedinţă unde s-a constituit comisia de verificare a modului de comercializare a produselor agricole şi alimentelor în pieţe, având ca şi componenţă instituţii abilitate ale statului, respectiv Instituţia Prefectului, DSVSA Constanţa, DSPJ Constanţa, CJPC Constanţa, AJFP Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia pentru Agricultură a jud. Constanţa. Comisia a desfăşurat activitatea în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale sub coordonarea Instituţiei Prefectului şi coordonarea tehnică a DSVSA Constanţa.

Astfel, în perioada 04.04.2017 – 13.04.2017, au fost efectuate un număr de 32 de controale, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei, pentru comercializarea produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi neigienizate, precum şi un număr de 10 avertismente. A fost confiscată şi retrasă de la vânzare o cantitate de 42,1 kg carcase miel, cantitate care a fost dirijată către unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.

Sursa foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii