Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunitate Elenă „Elpis” Constanța organizează un eveniment de Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității

ro

23 Oct, 2023 10:10 865 Marime text


Comunitatea Elena Elpis Constanța împreună cu Ambasada Republicii Elene din România vor organiza în data de 28 octombrie 2023 un eveniment pentru a celebra împreună Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității. În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, ziua când Grecia sărbătoreşte comemorând eroii căzuţi în lupta antifascistă.

Este ziua în care, în anul 1940 ambasadorul Italiei la Atena i-a înmânat generalului Ioannis Metaxas un mesaj de la Mussolini prin care acesta îi cerea acestuia “permisiunea” de trecere nelimitată a trupelor italiene prin Grecia către “punctele strategice” din zonă, adică nici mai mult, nici mai puțin decât să se alăture fascismului. Premierul a refuzat ferm cu un NU categoric și marcheaza de fapt, în esență intrarea Greciei în cel de-al doilea război Mondial.

Deviza lor a fost “Libertate sau moarte” dând dovadă de o combativitate extraordinară și un patriotism adevărat, fapt ce l-a facut pe Churchill urmărind desfășurarea luptelor să spună : ”nu grecii luptă ca eroii, ci eroii luptă ca grecii” Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte. Aminteşte de valorile elene şi, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

Comunitatea Elenă Elpis Constanța, alături de președintele Comunității domnul Anton Antoniadis, ambasadorul al Republicii Elene în România excelența sa Sofia Grammata, președintele Uniunii Elene din România deputat Dragos Gabriel Zisopol, vor fi prezenți la evenimentele ce vor avea loc după cum urmează:

- Sâmbătă, 28 octombrie, ora 11.00, serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis Constanța
- Sâmbătă, 28 octombrie, ora 12.30, în incinta Muzeului de Artă Constanța unde vor fi expuse operele doamnei Hristofenia Cazacu, pictor scenograf și scenograf la peste 150 de spectacole susținute pe scenele Operei Române din Iași, Operetei de Stat din București, Operei Naționale din București, Timișoara, Galați, Constanța, Botoșani și Craiova, pe scena Teatrului Național din Weimar, a Operei Naționale din Russe și a Operei Populare din Sarajevo, Germania, Elveția, Statele Unite ale Americii, China, Olanda și Luxemburg. Medaliată cu premii în întreaga sa activitate, inclusiv cu Medalia „Meritul Cultural Clasa I”.

Citește și:

Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța va reabilita imobilul de pe strada Ecaterina Varga

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii