Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune preşedintele Iohannis despre atitudinea lui Trump faţă de NATO

ro

17 Nov, 2016 23:40 1496 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat astăzi, la Cluj, că nu îşi face griji în privinţa modului în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, se raportează la NATO, el fiind de părere că relaţia României cu SUA va continua în termeni buni.
 

"Relaţiile vor fi parţial redefinite, vor fi parţial schimbate, dar asta nu înseamnă neapărat că vor fi mai proaste, pot fi mai bune. Ştiu că există o preocupare pentru ceea ce vor face SUA în NATO. După părerea mea, SUA vor juca în continuare acelaşi rol pe care l-au jucat şi până acum, rolul de cel mai mare membru al NATO şi cu cea mai mare implicare în foarte multe zone, şi conflictuale, şi neconflictuale. Ştiţi bine că în campania electorală politicienii fac mai multe afirmaţii pentru a se profila sau pentru a atrage atenţia. De multe ori, după campanie, după câştigarea alegerilor, aceste declaraţii se mai nuanţează, se mai corelează cu stadiul efectiv al proiectului etc. Când candidatul Donald Trump s-a referit la NATO, eu am înţeles că s-a referit într-o abordare foarte similară cu cea pe care am avut-o noi anul trecut, constatând că în ultimul deceniu foarte multe ţări şi-au redus bugetul pentru apărare, crezând că după ce Uniunea Sovietică a încetat să existe lucrurile pe glob se liniştesc, nu mai e nevoie de armată, nu mai e nevoie de apărare”, a spus Iohannis, citat de News.ro.

 
El a explicat că la nivelul NATO este necesar ca ţările membre să aloce 2% din PIB, aşa cum a cerut şi Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii şi că atitudinea acestuia ar putea "să îi trezească pe unii”.
 

"Este, din păcate, eroare. Cu toţii ne-am bucura să nu mai existe războaie, dar practica ne arată că există foarte multe, chiar mai multe. Şi atunci este absurd să stăm noi, ţările dezvoltate sau foarte dezvoltate, fără sisteme de apărare permanente şi performante, fiindcă am ajunge la mâna unora care nu sunt nici dezvoltaţi, nici bine intenţionaţi. Eu în ianuarie 2015 am propus partidelor să creştem alocarea bugetară la 2% din PIB pentru apărare. Exact acelaşi lucru l-a spus şi candidatul Trump, că toată lumea ar trebui să-şi aducă cheltuiala de apărare la cota stabilită împreună. Aceasta a fost nota în care am citit declaraţia şi cred că este bine să reamintim unora dintre prietenii şi coaliaţii noştri că, într-adevăr, fără a cheltui pentru apărare nu poţi să ai o apărare performantă. Cu NATO nu sunt îngrijorat deloc. S-ar putea ca această scuturare să-i trezească pe unii”, a spus Klaus Iohannis.

 
Iohannis a precizat că, în opinia sa, relaţiile transatlantice vor continua în condiţii bune, precizând că schimbările din SUA nu trebuie să reprezinte motive de îngrijorare.
 
Klaus Johannis a participat joi, la Cluj, la o dezbatere organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Interanţională Citadel şi Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
 
Donald Trump a sugerat în iulie că el nu ar apăra automat ţările baltice în cazul unui atac, ci ar analiza mai întâi contribuţiile lor la NATO. “Dacă îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de noi, atunci răspunsul este da”, a spus Trump, întrebat dacă ar ajuta ţările baltice în cazul unui atac lansat de Rusia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii