Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spun elevii despre cerinţele pe texte din Ioan Slavici şi Tudor Opriş (galerie foto + document)

ro

21 Jun, 2011 02:40 2157 Marime text
evaluare_nationala_1.jpgEmoţii mari pentru absolvenţii de gimnaziu, care au susţinut ieri primul examen de evaluare naţională, la limba şi literatura română, proba scrisă. Însoţiţi de părinţi sau bunici, elevii s-au prezentat la ora 8.30 la unităţile de învăţământ pentru a intra în sălile de examen. Gimnaziile au avut grijă să pregătească din timp sălile în care s-a susţinut examenul, în sensul că acestea au fost adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. De asemenea, au fost eliminate materialele didactice care i-ar fi putut influenţa pe elevi în elaborarea lucrărilor scrise. „Înarmaţi" doar cu un pix, elevii au intrat la examen, fiind avertizaţi de profesori că pătrunderea în sală cu materiale ajutătoare, gen telefon, este strict interzisă, elevii riscând eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrare. În timp ce copiii scriau de zor în sălile de examen, părinţii, ignorând ploaia de afară, i-au aşteptat cu sufletul la gură. „Sper să se descurce, mai ales ca a făcut jumătate de an meditaţii şi la română, şi la matematică", ne-a povestit mama unei eleve de la Liceul Teoretic Ovidius. La evaluarea naţională s-au înscris 7.189 de absolvenţi de şcoală generală din judeţul Constanţa.

Basmul le-a dat bătaie de cap absolvenţilor de gimnaziu

IMG_9286.jpgRevenind la prima probă - limba şi literatura română, menţionăm că Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. Elevii au avut de rezolvat subiectul numărul şapte. Astfel, la subiectul numărul 1, au avut de tratat un text din „Rodul tainic" de Ioan Slavici şi de rezolvat elemente de sintaxă şi morfologie. Totodată, candidaţilor li s-a cerut să numească două moduri de expunere utilizate şi să descrie în cinci rânduri semnificaţia unei fraze. La punctul b. al subiectului 1, absolvenţii au avut de scris o compunere din 10-15 rânduri, în care să argumenteze că textul citat este dintr-un basm. La cel de-al doilea subiect, candidaţilor li s-a dat textul „Enciclopedia lumii vii" de Tudor Opriş, fiindu-le prezentate mai multe cerinţe. Ei au mai avut de elaborat o compunere de 10-15 rânduri în care să descrie un tablou de natură şi să prezinte caracterul tabloului (real sau imaginar), folosind un limbaj expresiv în descrierea acestuia. De asemenea, au avut de respectat la compunere limita de spaţiu indicată şi de redactat un conţinut adecvat cerinţei formulate. „A fost simplu, am ieşit primul din sală. Sper să iau o notă mare", ne-a povestit Costin, un elev de la Colegiul Naţional Pedagogic. Alţi elevi nu au fost atât de entuziasmaţi. „Nu m-am aşteptat să ne cadă basmul. Mie mi s-a părut greu. Am scris câte ceva, sper să iau măcar un şase", s-a plâns Alina, o elevă de la Liceul Teoretic Ovidius.

Proba la matematică, mâine

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua astăzi cu proba la limba şi literatura maternă, iar mâine cu proba la matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, până la ora 14.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 - 18.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 25 şi 26 iunie. Afişarea rezultatelor finale va avea loc în data de 27 iunie. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. Evaluarea naţională se desfăşoară anual, într-o singură sesiune.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii