Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce găsesc turiştii pe litoral? Biserici, geamii şi sinagogi - locuri pentru reculegere şi linişte

ro

12 Jul, 2012 01:00 4161 Marime text
turisti-catedralasfPetrusiPavel.jpgPe lângă muzee pline de istorie, teatre şi săli de spectacole, litoralul oferă turiştilor şi un loc de pelerinaj. Sătui de zgomotul de pe plaje şi de problemele cu care se confruntă, turiştii se pot reculege în bisericile din municipiul Constanţa. Aici pot găsi liniştea de care au nevoie, dar în acelaşi timp pot admira frumoasele fresce ale lăcaşurilor de cult.

Situată pe strada Arhiepiscopiei, în zona peninsulară a Constanţei, Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel a fost concepută într-un stil specific românesc. Construită între între anii 1883 - 1885, planul catedraleipoarta semnătura marelui arhitect Ion Mincu, iar picturile interioare suntde o deosebita frumuseţe. Catedrala Sf. Petru şi Pavel adăposteşte moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, precum şi Sfintele Oseminte ale Sfântului Auxentiu şi ale Sfântului Simeon Stalpnicul. Un odor drag închinătorilor din acest lăcaş sfânt este racla cu moaştele Sfântului Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat. Complexul arheologic din parcul catedralei reprezintă reconstituirea unui cartier al oraşului antic Tomis (sec. IV - VI d.Hr.).

Biserica grecească Metamorphosis (Schimbarea la Faţă) este situată pe strada Mircea cel Bătrân nr. 26.

turisti-bisericaortodoxagreacaSchimbarealafata002.jpgConstrucţia bisericii s-a făcut în timpul stăpânirii otomane, în perioada 1865 - 1867, la cererea comunităţii greceşti. Biserica a fost ridicată din cărămidă, marmură albă, lemn de cedru şi brad. Icoanele, tablourile şi majoritatea obiectelor de cult provin de la Constantinopol, fiind aduse de negustorii greci.

Biserica Romano-Catolică Sf. Anton este situată pe strada Titulescu nr. 11.

turisti-BisericaCatolicaSf.Anton01.jpg Lăcaşul a fost construit între 1935 şi 1937, după modelul celor din nordul Italiei, şi este lucrat din cărămidă aparentă, în stil romanic, specific secolului al XII-lea, iar rozeta din faţa bisericii se integrează armonios în acest stil. Patronul bisericii este Sfântul Anton de Padova.

Biserica Ortodoxă Armeană cu hramul Sf. Maria se află pe strada Callatis nr. 1, lângă Vila Şuţu. Clădirea a fost construită în 1880, funcţionând ca şcoala armeană până în anul 1940. Clopotniţa şi modificările interioare conferă clădirii aspectul tipic al arhitecturii tradiţionale armene.

Sinagoga comunităţii evreilor se ridică pe strada C. A. Rosetti nr. 2, în piaţa Ovidiu, în cartierul vechi al oraşului. Clădirea aminteşte de atmosfera sfârşitului de secol XIX.

turisti-Sinagoga.jpg

În zona peninsulară se ridică şi Geamia Hunchiar. Construit între anii 1867 şi 1868 sub domnia sultanului Abdul Azis, edificiul se remarcă prin originalitatea arhitecturii, în stil maur, care respectă forma tradiţională a aşezămintelor de rugăciune ale musulmanilor. Minaretul său are o înălţime de 24 de metri, iar interiorul geamiei păstrează încă urmele ornamentaţiilor specific orientale. turisti-geamiaHunchiar17.jpg

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii