Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul navei Queen Hind Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI, la Constanța - „Cadavrele animalelor moarte au început deja să plutească în diferite zone“ (galerie foto)

ro

29 Nov, 2019 14:39 2876 Marime text
Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI și șeful DSU,  a ajuns, azi, la Constanța, pentru a verifica cazul navei Queen Hind, sub pavilion Palau, care s-a scufundat la cheul de nord, în Portul Midia, duminica trecută. Nava a ajuns pe 23 noiembrie, în Portul Midia, venind din Arabia Saudită, fiind programată pentru plecare cu încărcătura aferentă de 14.600 de oi.

La ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de azi, au fost prezenți secretarul de stat Raed Arafat, prefectul județului Constanța Dumitru Jeacă, colonelul Daniel Popa, șeful ISU Dobrogea, Gabriela Murgeanu, de la Ministerul Transporturilor, reprezentanții DSP Constanța, DSVSA Constanța.

 „A fost o misiune de salvare dificilă a animalelor. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să nu avem nicio victimă umană în timpul operațiunilor de salvare. Bineînțeles, sunt etape care trebuie respectate. Prima etapă este salvarea animalelor care mai sunt pe navă. Inițial, acestea, au fost salvate printr-o singură cale de acces, apoi s-au făcut decupări prin care au putut fi salvate mai multe oi. La ora actuală, 254 de animale au fost salvate. Al doilea pas care trebuie făcut este preluarea cadavrelor animalelor moarte, care deja au început să plutească în diferite zone, și trimiterea lor la incinerare. Cea de-a treia etapă constă în ranfluarea navei și, în acest sens, s-au făcut demersuri pentru a pune armatorul în legătură cu firma care poate face acest lucru. Va urma a patra operațiune de curățare a navei de cadavrele animalelor care au rămas, într-un număr foarte mare, în interiorul  navei. Vorbim despre peste 11.000 de oi, care sunt în navă. Acestea vor fi duse, de asemenea, la incinerator“, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI și șeful DSU.
.
UPDATE 1: „Duminică când s-a întâmplat evenimentul, noi am fost anunțați  despre o persoană, care a căzut în apă. Aceasta a fost salvată, de o ambarcațiune de la Midia. În primă fază s-a organizat un Comitet al Situațiilor de Urgență la Prefectura Constanța. Ulterior, ne-am deplasat la fața locului, deoarece nu dețineam imaginea evenimentului. A fost un eveniment unic pe plan mondial, din cee ce spune Agenția Navală Română. Inițial am salvat puține animale, dar riscul pentru salvatori a fost mare și este și în continuare. Am avut și sprijinul unui ONG, care s-a implicat mult în acțiunea de salvare. Aseara, am retras salvatorii de la fața locului, deoarece am inspectat spațiile în care am avut acces și nu am mai depistat animale în viață. În alte spații, nu avem acces și nu putem opera. Totul s-a făcut cu aporbarea proiectantului navei. Azi, am discutat cu reprezentantul armatorului despre recuperarea animalelor moarte. DSP Constanța a preluat probe de apă, alatăieri, iar azi ABADL a anunțat că vor recolta și ei probe de apă“, a explicat colonelul Daniel Popa, comandatul ISU Dogrogea.

UPDATE 2: Gabriela Murgeanu,
de la Ministerul Transporturilor, a anunțat că a fost declanșată o acțiune de control a Corpului de control a Ministerului.  „A fost declanșată o investigație tehnică. În acest moment informațiile sunt confedențiale. În aceași timp, există o acțiune de control a Corpului de control a Ministerului Transporturilor. Căpitănia Midia a acționat conform legii, a notificat armatorul în termenele prevăzute de lege. De asemenea, Căpitănia Midia a solicitat, azi, în regim de urgență, să fie prezentat, spre analiză și aporbare, Planul de ranfluare a navei. Asteptăm ulitimele detalii tehnice ale firmei care a făcut, în 2017, planurile de reconvensie a navei Queen Hind. Planul de ranfluare a navei va conține metodele de acționune care vor fi întreprinse. Ulterior, armatorul va identificat o firmă, care se va ocupa de ranfluarea navei“, a anunțat Gabriela Murgeanu, de la Ministerul Transporturilor.

UPDATE 3: „În vederea asigurări condițiilor de viață a animalelor, este necesară verificarea minuțioasă a navei eșuate pentru a identifica toate animalele vii. Dar multe zone din navă sunt greu accesbile pentru salvatori și pot pune în pericol în  viața lor. S-au făcut decupări în vas, au fost salvate mai multe animale. Dar orice evalaare mai minuțioasă ar putea în pericol viața salvatorilor. Vom cere un punct de vedere clar de la ANSVS, care sunt șansele să mai găsim animale vii în zona navei la care nu avem acces“, a mai punctat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI și șeful DSU. 

„ISU Dobrogea va continua căutările atâta timp cât avem indicii că sunt animale în viață. Spațiile de căutare sunt ostile salvatorilor“, a spus Daniel Popa.

UPDATE 4:  „Nu există pericol pentru sănătatea publică. Cadavrele nu produc epidemii și pandemii, decât dacă animalele erau deja bolnave înainte de a muri. DSP Costanța și ABADL vor continua să monitorizeze situația și să preleveze probe pentu analize până la finalizarea intervenției“, a mai subliniat Raed Arafat.

UPDATE 5: „Cei care vor aduna cadavrele trebuie să poartă un echipament de protecție, ca să niu vină direct contact cu animalele moarte“, au transmis reprezentanții DSP Constanța.

UPDATE 6: „Readucerea navei la poziția sa normală este delicată și trebuie făcută corect ca să nu se rupă vasul și să blocheze portul și activitatea portuară. Ranfluarea navei trebuie analizată serios și făcută corect, deoarece orice greșeală poate duce la agravarea situatiei“, a atras atenția Raed Arafat.

Citește și:

Incidentul din Portul Midia. Ludovic Orban „Îi vom elibera din funcţii pe aceia care nu şi-au făcut treaba“​

Lucian Bode, despre incidentul din Portul Midia „Am luat toate măsurile necesare și am discutat cu toți factorii implicați astfel încât asemenea incidente să nu se mai producă“​

Pentru salvarea oilor, alte două decupaje în nava răsturnată în Portul Midia (galerie foto)

Președintele ANSVA, la acțiunea de salvare a oilor de pe nava răsturnată în portul Midia

Animals International Detalii despre nava răsturnată și intervenția Guvernului

Nenorocirea din Portul Midia Pilotul navei cu oi, răsturnată în Marea Neagră, explică ce s-a întâmplat la bordul vasului

Ce se va întâmpla cu cadavrele ovinelor din nava eşuată în Portul Midia. Precizări făcute de noul şef al ANSVSA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii