Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

VIDEO În ce stadiu este dosarul navei Queen Hind, eșuată în Portul Midia. Procurorii din Constanţa, cercetări pentru neglijență în serviciu, față de faptă

ro

06 Sep, 2023 17:00 1926 Marime text
 
 
  • Potrivit datelor oficiale, în data 23.11.2019, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali, a început îmbarcarea ovinelor pe vaporul Queen Hind, cu destinaţia Arabia Saudită, îmbarcarea finalizându-se în data 24.11.2019.
  • Vaporul a fost autorizat sanitar-veterinar pentru transportul de animale vii de către DSVSA Constanţa, în luna martie 2019, pe baza evaluării realizate în conformitate cu prevederile legislaţiei UE şi naţionale în vigoare: Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1/2005, respectiv Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
  • Animalele erau clinic sănătoase şi apte pentru transport. S-a constatat că animalele erau clinic sănătoase şi apte pentru transport, iar densitatea prevăzută de legislaţie era respectată. Pe nava respectivă, cu o suprafaţă totală utilă de 5.011 mp, au fost îmbarcate 14.600 de capete de tineret ovin cu o greutate medie de 47,46 kg/cap de animal.
  • Grup Servicii Petroliere anunța pe 25 februarie 2020 încheierea cu succes a ranfluării navei Queen Hind.
 
 
Peste câteva săptămâni se vor împlini patru ani de la eșuarea nava Queen Hind, în Portul Midia, la bordul căreia se aflau 14.600 de berbeci.
 
Momentan, cel puțin oficial, nu se cunosc cauzele care au dus la producerea acestei targedii, însă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa încearcă să „limpezească apele“ pin derularea unor cercetări specifice într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub astectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu, in rem, (față de faptă), potrivit datelor noastre.  
 
Ancheta continuă în prezent cu efectuarea unei expertize extrajudiciare.
 
Potrivit datelor oficiale, în data 23.11.2019, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali, a început îmbarcarea ovinelor pe vaporul Queen Hind, cu destinaţia Arabia Saudită, îmbarcarea finalizându-se în data 24.11.2019.
 
Vaporul a fost autorizat sanitar-veterinar pentru transportul de animale vii de către DSVSA Constanţa, în luna martie 2019, pe baza evaluării realizate în conformitate cu prevederile legislaţiei UE şi naţionale în vigoare: Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1/2005, respectiv Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Animalele erau clinic sănătoase şi apte pentru transport
 
S-a constatat că animalele erau clinic sănătoase şi apte pentru transport, iar densitatea prevăzută de legislaţie era respectată. Pe nava respectivă, cu o suprafaţă totală utilă de 5.011 mp, au fost îmbarcate 14.600 de capete de tineret ovin cu o greutate medie de 47,46 kg/cap de animal.
 
Precizăm ca spaţiul alocat pe cap de animal a fost cu 10% suplimentar faţă de cel prevăzut de legislaţia în vigoare.
 
„Eram convins că există riscul de răsturnare a navei“
 
Ulterior naufragiului, pilotul navei Queen Hind, Ieronim Florin Rusu, angajat la SC Maritime Pilot SRL ca pilot maritim 1, a declarat că „la plecarea de la cheu, remorcherul Canal Service 11 a luat remorca prova, iar remorcherul Braila a luat remorca pupa“.
 

„Încercând largarea nevei de la cheu cu cele două remorchere am constatat că nava nu poate ieși de la cheu, ba mai mult se înclina la stânga foarte mult, aprox 10 grade. Am stopat remorcherele, nava a revenit la inclinare zero. Folosind mașina navei Foarte Încet Înainte am constatat că nava nu se mișcă, refuzând să părăsească cheul. În acel moment am înțeles că nava este pusă pe uscat, fiind acostată la cheu și îl informez pe comandant despre aceasta. Prima intrebare a acestuia a fost «care este natura fundului mării în locul respectiv?» Spunându-i că în acea zonă a portului nu avem decât fund nisipos și mâl, acesta îmi sugerează să folosim mașina Jumătate Înainte și nava va ieși de pe uscat; lucru care s-a dovedit adevărat. Odată ce nava a părăsit cheul, remorcherele au început să lucreze conform ordinelor primite, iar mașina navei a fost redusa la Foarte Încet Înainte.

 
Parcurgând aprox. 500 m până la ieșirea din zona Șantierului Naval, am remarcat că nava guvernează cu greutate, iar stabilitatea navei este precara, aceasta inclinandu-se la stânga sau la dreapta foarte mult.
 
În acel moment am înțeles gravitatea situatiei, am căutat să mențin nava la extremitatea maximă din stanga senalului nevigabil.
 
Trebuia să evit blocarea portului în eventualitatea ca nava se va răsturna în mijlocul canalului navigabil.
 
Nava începuse sa se încline spre dreapta exagerat de mult.
 
Eram convins ca exista riscul de răsturnare a navei, cu siguranță inainte de a ieși din port, drept pentru care am stopat nava și am solicitat așistență tuturor remorcherelor din port.
 
Au raspuns prompt remorcherele Bucuresti, Alexandru 2 și Pescaruș 3.
 
Cand remorcherele au sosit lângă navă, deși au încercat să împingă nava din tribord, bordul în care era înclinata nava, aceasta continua să se încline, răsturnarea fiind iminentă.
 
Trebuie să menționez că toate cele cinci remorchere au executat comenzile primite prompt și cu profesionalism.
 
Nava fiind foarte tare înclinată, deși am luat în calcul reîntoarcerea navei la cheu, masina navei nu a mai raspuns la comenzi, fiind probabil inundata cu apa.
 
La acel moment comandantul navei, înțelegând că nava este pierdută, a ordonat Abandonarea Navei și salvarea echipajului“.
 
Grup Servicii Petroliere anunța pe 25 februarie 2020 încheierea cu succes a ranfluării navei Queen Hind.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Schimbări în Global Safety SRL, din Constanța! Legături cu nava Queen Hind, eșuată în Portul Midia
 
Dosar penal pentru neglijență în serviciu, in rem!
Procurorii cer expertiză tehnică în cazul navei Queen Hind, eșuată în Portul Midia (VIDEO)

 
Nava Queen Hind, scoasă, din nou, la licitație. Prețul, scăzut drastic

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii