Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:09 01 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se va întâmpla cu cadavrele ovinelor din nava eşuată în Portul Midia. Precizări făcute de noul şef al ANSVSA

ro

28 Nov, 2019 00:00 1476 Marime text
Încă din noaptea de marţi spre miercuri, autorităţile au lucrat la foc continuu pentru salvarea oilor care au supravieţuit, dar au rămas blocate pe nava Queen Hind din Portul Midia, cea care s-a scufundat duminică, 24 noiembrie.
 
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, participă, alături de toate forţele implicate, la acţiunea de salvare a oilor aflate în nava eşuată. Pe 26 noiembrie s-a deplasat în Portul Midia, unde, alături de medicii veterinari aflaţi la faţa locului şi împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a participat efectiv la acţiunea de salvare a animalelor aflate pe navă.
 
Robert Chioveanu a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că a luat în calcul modul în care vor fi transportate către incineratoarele de specialitate din zonă cadavrele oilor. „În acest moment lucrăm la salvarea sufletelor care încă sunt în viaţă în navă. La şedinţa operativă din această dimineaţă (n.r. 27 noiembrie 2019), alături de grupul operativ de lucru, alături de Căpitănie, am identificat soluţia de a primi oferte din partea unităţilor de incinerare pentru cadavrele oilor. Armatorul şi asigurătorul se vor ocupa de partea financiară, iar după primirea ofertelor şi contractarea lor, vor fi transportate cu containere sigilate, cu ajutorul TIR-urilor”, a punctat dr. Robert Chioveanu.
 
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ a declarat că s-au efectuat două decupaje în puntea superioară a navei pentru a facilita accesul personalului de intervenţie, apoi se vor evacua restul de ovine rămase în viaţă.
 
Şase medici veterinari (trei voluntari şi trei din cadrul ANSVSA) s-au aflat ieri la bordul epavei care tranchilizau ovinele pentru a putea fi scoase de salvatori rapid, apoi erau predate şi transportate cu ambarcaţiuni la mal. Oile evacuate de pe nava eşuată sunt depozitate temporar pe cheiul din portul Midia în ţarcuri special amenajate, unde medicii veterinari ai ANSVSA le examinează clinic, le administrează vitamine, furaje, apă. În momentul în care îşi revin, acestea sunt transportate cu un mijloc de transport autorizat la ferma de provenienţă, de unde nu pot pleca fără aprobarea ANSVSA.
 
Citeşte şi:
 
Pentru salvarea oilor, alte două decupaje în nava răsturnată în Portul Midia (galerie foto)

Cronologia unei bâjbâieli Plan de intervenţie pentru scoaterea cadavrelor din nava scufundată în Portul Midia, în bătaia vântului

Incidentul din Portul Midia. Ludovic Orban „Îi vom elibera din funcţii pe aceia care nu şi-au făcut treaba“

Precizări privind acţiunile specifice ANSVSA întreprinse în cazul incidentului din Portul Midia
 
Lucian Bode, despre incidentul din Portul Midia „Am luat toate măsurile necesare şi am discutat cu toţi factorii implicaţi astfel încât asemenea incidente să nu se mai producă“

UPDATE. Alertă S-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Constanţa pentru gestionarea problemelor apărute în Portul Midia (galerie foto)
https://www.ziuaconstanta.ro
 
UPDATE O navă plină cu oi, în pericol de scufundare, în Portul Midia (foto+video)
https://www.ziuaconstanta.ro
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii