Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cauzele accidentului de la OIL Terminal nu au fost inca elucidate

ro

22 Jul, 2003 00:00 1157 Marime text

Cercetarile sunt realizate in paralel de ITM, pompieri si procurori # ITM va realiza o reconstituire a evenimentului * Specialisti de la Petrosani au prelevat probe pentru a descoperi cauzele exploziei * ITM are mai multe variante ale posibilelor cauze, dar pana acum nici una nu s-a demonstrat

Cauzele accidentului colectiv de munca din incinta societatii Oil Terminal se afla in plina cercetare de catre o comisie de inspectori de munca, aceasta fiind condusa de inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, Tiberiu Plesu, la care participa si directorul Directiei Control, Securitate si Sanatate in Munca, Nicolae Voinoiu, din cadrul Inspectiei Muncii Bucuresti. In urma unei analize, pe 18 iulie, comisia a stabilit efectuarea unei expertize tehnice de catre specialisti de la Insemex Petrosani, care, a doua zi, au sosit la Constanta si au demarat cercetarile. Inspectorul sef al ITM, Tiberiu Plesu, a declarat ca, in prima faza, specialistii de la Petrosani au luat deja cateva probe si urmeaza ca, pe masura ce reziduurile din bazin se vor evacua, sa preleveze noi probe pe care le vor trimite la Institutul de Cercetari de la Petrosani. Acesta a mai precizat ca trei specialisti de la Insemex s-au deplasat si ieri la Oil Terminal pentru a face noi cercetari.

Salvare ca-n filme

In paralel cu ancheta celor de la Petrosani, ITM Constanta realizeaza o ancheta proprie a cauzelor accidentului, mergand pe mai multe piste."Din punctul nostru de vedere, mergem si pe alte piste, si anume de a verifica, impreuna cu Procuratura, si celelalte documente si declaratii. De asemenea, imediat ce persoanele accidentate isi vor reveni, vom face o reconstituire a evenimentului. Putem spune ca viata a doi dintre cei trei accidentati a fost salvata de balustradele de protectie existente. In suflul exploziei, unul a fost aruncat, iar alti doi s-au oprit in aceasta balustrada. Aici, salariatii care au intervenit au organizat rapid evacuarea lor de pe bazin cu ajutorul unor franghii care, din fericire, erau la indemana. Aveau pregatite si paturi, ca in filmele americane, pentru a-i proteja si astfel i-au salvat", a precizat Tiberiu Plesu. Acesta a mai precizat ca toti muncitorii accidentati se afla in afara oricarui pericol.

Reconstituirea

Pentru solutionarea corecta a cazului, ITM a decis realizarea unei reconstituiri a evenimentului. Tiberiu Plesu a precizat ca s-a realizat deja o schita pe baza declaratiilor celor accidentati, care cuprinde pozitia muncitorilor pe bazin la momentul exploziei. Pana in acest moment, nu sunt cunoscute cauzele care au determinat incidentul. Din cele cateva cauze posibile, identificate de catre inspectorii ITM, nici una nu s-a demonstrat pana acum. "Cauze posibile sunt mai multe. Poate fi una electrica, daca muncitorii foloseau polizor la curatare sau ceva electric. Aceasta este exclusa, deoarece ei foloseau unelte speciale, care acum sunt la procurori. O alta cauza ar putea fi mecanica, adica, mai exact, o unealta ce a cazut undeva, unde se emanau gaze si scanteia a produs explozia. O alta posibila cauza ar putea fi autoaprinderea statica din cauza echipamentului. Acesta trebuia sa fie din bumbac si daca era din material plastic s-a produs autoaprinderea", a adaugat Plesu. Aceeasi sursa a mai precizat ca muncitorii au declarat ca s-a auzit un vuiet din interiorul bazinului, a urmat explozia si apoi a izbucnit flacara. Pe de alta parte, beneficiarul a declarat ca selectia personalului a fost facuta foarte riguros. Plesu a mai precizat ca la fata locului exista si o rugina foarte puternica deasupra capacului, ceea ce inseamna ca bazinul respectiv nu a fost intretinut si de aceea a ruginit. Potrivit declaratiei lui Tiberiu Plesu, este posibil ca, in momentul curatirii, din cauza ruginii sa fi aparut vreo fisura prin care au iesit gazele. Aceasta ipoteza este totusi contrazisa de faptul ca exista mai multe supape prin care se evacueaza gazele. Pana la elucidarea cauzelor accidentului, un lucru este cert. Pagubele materiale depasesc 1,4 miliarde lei, iar bazinul trebuie desfiintat in totalitate. Plesu a mai precizat ca analiza trebuie facuta foarte atent, deoarece trebuie luate masuri severe pentru celelalte bazine care sunt pline cu combustibil. Cercetarile in acest caz sunt continuate in paralel de catre ITM, Pompieri si Procuratura.

Lipsa de instruire

Tiberiu Plesu a mai declarat ca principala cauza a accidentelor de munca este lipsa de experienta a managerilor care nu si-au insusit legislatia cu privire la securitatea si sanatatea in munca. "Din patru accidente mortale pe care le-am avut in ultima perioada, am constatat ca nu se da atentia cuvenita pentru a-i instrui pe angajati si sa li se spuna clar care sunt pericolele la care sunt expusi. Am avut patru accidente de munca, toate prin caderi de la inaltime, ceea ce inseamna ca, la schimbarea locului de munca, nu sunt instruiti", a precizat Plesu. Din statistica accidentelor de munca a reiesit, pe de alta parte, ca si persoanele vatamate au contribuit in mod direct la producerea accidentelor. Tinand cont de numarul mare al accidentelor grave de munca din ultima perioada, ITM a inceput ofensiva impotriva acestora prin realizarea unor controale speciale care au ca scop reducerea accidentelor de munca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii