Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carne de cal pentru sarmale

ro

23 Apr, 2008 00:00 1491 Marime text
1208896027.jpg

Trei persoane de etnie rroma acuza patronul unei carmangerii din zona Capitol ca le-ar fi vandut carne de cal

Daca s-ar face un top al celor mai ciudate reclamatii, cele primite de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OPJC) Constanta ar ocupa un loc de varf. La sediul institutiei s-au prezentat, ieri, trei persoane de etnie rroma, care au reclamat reprezentantilor OJPC ca vanzatorul unui magazin din zona Capitol le-a vandut carne de cal. Din relatarile lui Ialcin Yasar, la sfarsitul saptamanii trecute, in schimbul unei cantitati de carne de vita, necesara pentru prepararea sarmalelor, patronul societatii SC AYATA Import Export SRL i-ar fi vandut carne de cal. Nemultumirea acestuia nu era legata doar de acest aspect, ci si de faptul ca persoana care comercializa produsele nu detine echipament adecvat si, mai mult, la iesirea din unitate, nu a primit bonul fiscal. Iar acuzatiile s-au tinut lant. La o prima vedere, parea ca adevarul este de partea reclamantului. Mai mult, dand dovada ca este un bun cunoscator al produselor de carmangerie, Ialcin Yasar a incercat sa explice, in fata inspectorilor, care este diferenta intre cele doua feluri de carne. Astfel, Gheorghe Trandafir, directorul adjunct al OJPC, a demarat, ieri, un control pentru a stabili daca sesizarea cetateanului este reala.

A venit circul!

In momentul in care reprezentantii OJPC au ajuns la sediul carmangeriei, de unde reclamantul sustinea ca ar fi achizitionat carnea cu probleme, actiunea de control a luat o cu totul alta turnura. Intre tipete, insulte si acuzatii cu duiumul din partea celor doua parti, seful OJPC a incercat sa duca la bun sfarsit inspectia. Versiunea patronului a intrat in contradictoriu cu cea expusa de Yasar. Din spusele acestuia, cei trei reclamanti sunt fostii lui cumnati, care au ticluit un astfel de plan numai pentru a se razbuna pentru refuzul de a o lua in casatorie pe sora lor. Mai mult, el a sustinut ca acestia s-au prezentat in cursul zilei de sambata si i-ar fi cerut "drept de smecher", o anumita taxa de protectie pentru a nu-i crea probleme. Iar pentru ca spiritele s-au incins, iar circul a continuat si-n strada, a fost nevoie de interventia unui echipaj de politie al sectiei I, pentru a aplana conflictul.

"Capatana" din portbagaj

Adevarul legat de "carnea de cal" a ramas undeva la mijloc. Cert este ca, in urma controlului, s-a constatat ca modul in care erau depozitate preparatele din carne nu era in niciun caz in conformitate cu prevederile legale. Mai mult, in timpul verificarilor, un angajat al carmangeriei a consfintit sa scoata pe usa din spate un sac plin cu carne, pe care l-a bagat in portbagajul masinii personale. Justificarea patronului a fost ca acea "capatana si copitele" erau destinate consumului propriu. Seful OJPC a explicat ca, pentru toate neregulile constatate, precum echipamentul neadecvat, neafisarea certificatului de inregistrare si conditiile mizere, societatea risca o amenda de 3.000 de lei. Reprezentantii OJPC au prelevat probe care au fost duse la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor, pentru a se constata daca ceea ce au cumparat persoanele reclamante este sau nu carne de cal.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii