Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi este lansat site-ul revistei „Zări Alb Astre” a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

ro

19 Dec, 2022 15:37 1322 Marime text


Revista „Zări Alb Astre” a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța își lansează astăzi site-ul zarialbastre.ro.

Astfel, marchează împlinirea a 76 de ani de la publicarea primului număr, pe data de 19 decembrie 1946.

„Formatul digital al publicației îl considerăm a fi imperios necesar pentru continuitatea firească a revistei  în contextul erei digitale. Pe platformă, cititorii vor regăsi atât articolele redactorilor, elevi ai instituției noastre și nu numai, cât și biblioteca virtuală „Zări Alb Astre“ în care sunt disponibile, în format digital, o parte din numerele revistei, revenindu-ne obligația morală de a o îmbogăți în viitor cu materiale importante pentru memoria culturală a instituției noastre”, transmite instituția.


Site-ul zarialbastre.ro a fost rezultatul colaborării dintre conducerea Colegiului, prof. dr. Vasile Nicoară, a conducerii revistei, coordonatori prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, prof. Luminița Belcin, redactor-șef Dima Nancu, redactor-șef adjunct Sergiu-Andrei Ciaușu cu Teodora Moraru, absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, actualmente Project Manager & Board Member la Virtono.

„Printr-un proces creativ și tehnic parcurs împreună cu Dima Nancu și cu Sergiu Ciauşu, am construit website-ul zarialbastre.ro, un mediu nou în care creația elevilor mirciști să prospere, iar viziunea inovatoare a revistei să inspire și mai mulți oameni, din cât mai multe zări!
Sper ca acest site să fie doar începutul unei noi călătorii de inovație și reinventare a Revistei «Zări Alb Astre», pentru a aduce #MereuSerieNouă, dar păstrând întotdeauna valorile atât de prețioase ale istoriei acestei comunități!“, spune Teodora Moraru, cea care a realizat site-ul.


Publicația, atât în formatul online, cât și în cel letric, prezintă zece rubrici cu tradiție: „Editorial“, „Cronicile realului“, „Opinii, păreri, controverse“, „Proiecte și proiecții“, „De la tribuna Consiliului Elevilor“, „Variațiuni pe aceeași temă“, „Pixeli și tinere pixuri“, „Interviurile ediției“, „Parte de Carte…“, „Horoscop“.
 
Un element nou al publicației, specific formatului online, este rubrica „Știri“ în cadrul căreia redactorii, elevi ai Colegiului, își vor exersa aptitudinile jurnalistice, publicând articole tip știre, menținând astfel un flux actualizat și continuu al site-ului.

Povestea „Zări Alb Astre” a început la jumătatea secolului XX, pe 19 decembrie 1946, când în urbea tomitană își făcea apariția o curajoasă revistă de cultură editată de tinerii entuziaști de la Liceul „Mircea cel Bătrân“. Primul număr al revistei „Zări Albastre” vede lumina tiparului din inițiativa elevilor Mihail Cazacu și Popa Gheorghe, și a unui comitet de redacție, format din Carp Silvia, Munteanu Nicolae, Predescu Tatiana, Ștefănescu Ion, responsabil fiind Gheorghe Jipa.

Revista se deschide cu articolul program „Gândirea noastră“, continuând cu materiale inedite și literatură. Momentul lansării este evocat decenii mai târziu de Mihail Cazacu, într-un interviu acordat în anul 1983 chiar revistei pe care el o înființase.

Citește și:
Eveniment editorial la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. A fost lansat volumul „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis” (GALERIE FOTO)

 

Performanță la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“! „Zări Alb Astre“ a obținut premiul I la Concursul de Reviste „Comandor Eugeniu Botez“, ediția 2022

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii