Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment editorial la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. A fost lansat volumul „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis” (GALERIE FOTO)

ro

17 Dec, 2022 00:00 1500 Marime text

 
  • Autorii volumului sunt: Cristian Cealera, Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă și Daniel Trăistaru
  • Cristian Cealera a spus că „Această carte are scopul de a aduce la cunoștință bogăția patrimoniului cultural și istoric.”
  • „Cartea se adresează în special publicului tânăr. Acest volum se referă la istoria Tomisului și vom încerca pe viitor să ne axăm și pe alte puncte de referință istorică”, a declarat Aurel Mototolea
 
În data de 16 decembrie 2022, în Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată) a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a avut loc lansarea volumului „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”.

Instituția muzeală s-a ocupat de organizarea evenimentului editorial care a început la ora 10:30.

Volumul „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis” a fost realizat de următorii autori: Cristian Cealera (angajat MINAC), Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă și Daniel Trăistaru, fiecare având rolul său. Cristian Cealera s-a ocupat de documentarea istorică și de scenariu, Octav Ungureanu a fost coordonator și ilustrator, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă și Bogdan Buturugă au fost ilustratori, iar Daniel Trăistaru a fost colorist.

Acest eveniment a reprezentat o premieră pentru Dobrogea, dar și pentru România, datorită tematicii abordate și a informației de specialitate.

În comunicatul de presă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a transmis că:

„Sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre, accentul fiind pus însă pe epoca antică. Cel care ne călăuzește de-a lungul acestei imaginare călătorii este nimeni altul decât poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei vest-pontice.


Doi dintre autori, scenaristul Cristian Cealera și coordonatorul grafic și liustratorul Octav Ungureanu vor prezenta modul în care a fost realizat volumul și vor oferi autografe”.


Lansarea de vineri a reprezentat episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanțare nerambursabilă AFCN P1943/04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, aria tematică: Arte vizuale, Sesiunea II/2022, derulat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), împreună cu partenerii săi, în perioada iulie - noiembrie 2022. Acest proiect a constat într-o serie de ample activități, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii și adolescenți, lansări de noi publicaţii, etc.

Echipa proiectului cultural “Istorii pontice în benzi desenate” a fost compusă din următorii: Aurel Constantin Mototolea – coordonator proiect cultural, Delia Roxana Cornea – coordonator proiect editorial, Cristian Cealera – documentare și scenariu, Adrian Marian Filip – responsabil financiar, Octav Ungureanu – coordonator grafic.

Prezidiul a fost format din: Aurel Mototolea, Delia Roxana Cornea, Cristian Cealera și Octav Ungureanu.

În deschiderea evenimentului, directorul MINAC, Aurel Mototolea a luat cuvântul.

Aurel Mototolea

„Această bandă desenată vrea să reînvie o tradiție a benzilor desenate la Constanța, care apăreau prima dată la Muzeul de Artă”.


Acesta a spus cum a apărut ideea de a realiza un astfel de volum.

„Proiectul s-a născut în urma unor discuții amicale. Directorul muzeului din Brașov, Nicu Pepene a realizat ceva similar, iar noi am încercat să replicăm ce au făcut ei”.


De asemenea, direcorul MINAC a menționat și cărui tip de public i se adresează volumul.

„Cartea se adresează în special publicului tânăr. Acest volum se referă la istoria Tomisului și vom încerca pe viitor să ne axăm și pe alte puncte de referință istorică”.


Coordonatorul proiectului editorial, Delia Roxana Cornea a adresat la rândul ei câteva cuvinte publicului despre proiect.

Delia Roxana Cornea

„În această vară am reluat tradiția organizării salonului de artă din Constanța. Au fost două expoziții. Una outdoor și alta indoor dedicată creatorului de benzi desenate Puiu Manu.

O altă parte a proiectului a fost legată de activitatea copiilor și tinerilor. În acest sens s-au organizat două workshop-uri. Am descoperit atracția tinerilor pentru partea artistică. De asemenea, ne-am dat seama că trebuie să existe un program dedicat lor în acest sens.

Publicul vizat este cel cu vârste cuprinse între 10-25 de ani”.


A adăugat că mai există două proiecte pentru anul viitor și că alte subiecte de interes sunt reprezentate de istoria Histriei, a Callatisului și a Adamclisi, pentru ultimul având ideea de a lansa un volum intitulat „Istorii pontice în benzi desenate – Înfruntarea” cu trimitere la bătălia dintre Decebal și Traian.

„Sperăm ca în vară să ne revedem la a doua ediție a salonului de artă”, a precizat Delia Cornea.


Unul dintre autorii acestui volum, Cristian Cealera, cel care s-a ocupat de documentare și de scenariu a spus că:

Cristian Cealera

„Această carte are scopul de a aduce la cunoștință bogăția patrimoniului cultural și istoric.
Cred că tinerii pot învăța multe din acest volum.
Mă bucur că am primit recenzii de la specialiști precum Adrian Cioroianu și Radu Oltean.”


Cristian Cealera a precizat că durata realizării volumului a fost de trei luni.

Ultimul membru al prezidiului a fost Octav Ungureanu, coordonator și ilustrator.

Octav Ungureanu

„Mulțumesc muzeului că a văzut potențialul în banda desenată pentru a spune altfel istoria”, a declarat acesta.


El s-a referit și la percepția copiilor asupra istoriei, pe care o percep „ca pe o materie care îți încarcă memoria cu prea multe date” și crede că acest volum îi poate ajuta.

Despre procesul creării benzii, Octav Ungureanu a spus:

„O bandă desenată nu este niciodată ușor de făcut. Sunt niște pași care trebuie urmați precum: documentare, scenariu, storyboard etc.”.


Evenimentul de la Muzeul de Istorie s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de Cristian Cealera și Octav Ungureanu.

Tot în data de 16 decembrie, volumul a fost prezenat și la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, unde „sunt așteptați să participe 300 de elevi”, conform Deliei Cornea.

Citește și:
LIVE TEXT Lansarea volumului „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii