Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Au emis autorizația de construire pentru spitalul modular fără avizul de la Ministerul Culturii. Primăria Constanța riscă o amendă de 50.000 de lei

ro

21 Aug, 2023 14:49 2489 Marime text
 


UPDATE:
Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion a reacționat după anunțul făcut de șefa Direcției de Cultură în ceea ce privește lucrările de la Spitalul modular și  îl acuză pe primarul Vergil Chițac că încalcă din nou legea și pune în pericol patrimoniul arheologic al orașului.

„Constanța are nevoie de spitale, așa cum are nevoie de școli și grădinițe. Iar construirea oricărei clădiri trebuie făcută cu respectarea legii. Pentru primarul PNL Vergil Chițac însă, noțiunea de respectare a legii nu pare să existe.

Primăria a emis certificatul de urbanism și a semnat autorizația de construcție a unității modulare din curtea Spitalului de Boli Infecțioase FĂRĂ avizul Direcției Județene de Cultură. De ce era important acel aviz? Pentru că, așa cum au punctat specialiștii(link în comentarii), terenul respectiv face parte din patrimoniul arheologic al Necropolei Tomis și lucrările trebuiau cercetare arheologic și supervizate de un specialist. Deși era OBLIGAT PRIN LEGE să obțină avizul, pe Chițac nu l-a interesat și a dat undă verde excavatoarelor", a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.



ȘTIREA INIȚIALĂ
 
Directorul executiv al Direcției pentru Cultură Constanța, Irina Nicolae a declarat pentru ZIUA de Constanța că săptămâna aceasta va finaliza vizita în teren și va lua măsurile care se impun în cazul lucrărilor de la spitalul modular care se contruieşte în curtea Spitalului de Boli Infecţioase de pe Bulevardul Ferdinand din Constanța.

Primăria Constanța riscă amenda maximă de 50.000 de lei pentru faptul că au emis certificatul de urbanism și ulterior autorizația de construire pentru spitalul modular fără să mai solicite avizul Ministerului Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură.

„Avizul nostru lipsește din certificatul de urbanism. Au spus că aveau de respectat niste termene și s-au grăbit să înceapă lucrărilor.

Însă aceste lucrări se desfășoară în sit arheologic, iar acest aviz trebuia solicitat.

În momentul de față săpătura care ne interesa pe noi s-a terminat. Vom face o evaluare în teren, săptămâna aceasta cu un arheolog, și în urma acestei vizite vom stabili măsurile care se impun, cel mai probabil amendă pentru că Primaria nu a respectat legea.

Chiar și în cazul dezafectării unor construcții, așa cum au susținut că s-a procedat, este nevoie măcar de supraveghere arheologică.

Înțelegem că sunt termene asumate, însă întotdeauna în cazul proiectelor de investiții majore, noi ca Direcție de Cultură încercam să ne miscam mai repede, dar în termenul legal”, a precizat pentru ZIUA de Constanța, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Constanța Irina Nicolae.

Potrivit legii, emiterea autorizației de construire fără avizul Direcției Județene pentru Cultură se pedepsește cu amendă cuprinsă între 10.000 lei si 50.000 lei.

Irina Nicolae a mai afirmat că au fost sesizați cu privire la aceste lucrări pentru care ordinul de începere s-a dat în luna iulie a.c.

„Adresa inițială către Primărie a fost de suspendare a intervenției la sol, până când primim documentația. Săptămâna trecută am primit documentele și am observat că nu există avizul de la noi”.
 
Ce spune reprezentantul Primăriei despre situația lucrărilor?
 
Doru Iordache, consilierul primarului Vergil Chițac spune că săpătura fundației a fost realizată la un metru adâncime, pe o platforma unor construcții care au fost demolate în urmă cu 4 ani.

Acesta pare să fie „motivul” pentru care Primăria a sărit cu bună știință obținerea avizului de la Cultură.

„Am avut lucrările întârziate 3 luni din cauza unui control ANAP, nu ne puteam permite să le mai întârziem alte 3 luni pentru cercetări arheologice. Am trimis la Direcția de Cultură documentația solicitată, deocamdată nu am primit niciun răspuns că am fi încălcat legea. Modularul trebuie să fie funcțional până la sfârșitul anului”, a menționat Doru Iordache.
 

Despre investiție

Corpul modular va avea 52 de paturi din care 10 paturi de ATI si va fi dotat cu Computer tomograf, RMN, farmacie și laborator.

Structara modulară a fost gândita ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și va asigura completarea serviciilor medicale pentru aceasta unitate. Serviciile de imagistica sunt o premiera pentru SCBI care nu a avut in dotare CT si RMN.

Valoarea noului Spital modular este de 10 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 4 luni de la data începerii lucrărilor. Proiectul vine în completarea amplelor lucrări de modernizare, reabilitare energetică si consolidare ale clădirii vechi a spitalului care se afla la stadiul de realizare a proiectului tehnic.

Reconstructia clădirii vechi de 85 de ani urmează să demareze anul viitor după finalizarea spitalului modular. In acest moment Contractul de finanțare pentru reabilitarea si consolidarea clădirii edificata în 1938 este semnat si are o valoare de aproximativ 27,8 milioane de lei, cu TVA, dintre care 11,8 milioane sunt alocați consolidării.


Citește și:

Legea s-a schimbat anterior depunerii ofertei?!: Pe repede înainte, spitalul modular de la SCBI Constanța s-a scumpit cu 8.2 milioane de lei! (DOCUMENTE)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii