Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:23 21 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopul Tomisului îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual

ro

11 Jan, 2020 03:03 1267 Marime text
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Sfântul Cuvios Teodosie a trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.

De tânăr a intrat în monahism la o mănăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice.

Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică.

De aceea, a construit lângă peşteră o mănăstire, unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
 

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a mutat către Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.


IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își va cinsti, astăzi, ocrotitorul spiritual și va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 08.15.

Mâine, 12 ianuarie, înaltul ierarh va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Medgidia (cimitirul ortodox), începând cu ora 08.30.
 
Sursa foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii