Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 22 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Americanii au prezentat Baza Mihail Kogalniceanu (galerie foto)

ro

24 Oct, 2009 01:24 4804 Marime text
cap6.jpgConstruită pe terenul fostei Brigăzi 34 Mecanizate Mihail Kogălniceanu, noua Bază Militară Permanentă Înaintată (PFOS), cu o capacitate de 1.600 de soldaţi, urmează să fie operaţională din primăvara lui 2010

Realizată pentru pregătirea militarilor americani, dar şi cu scopul de a consolida relaţiile cu partenerii români, Permanent Forward Operating Site (PFOS) este o bază care aparţine României, dar cu facilităţi realizate din fondurile Guvernului American. Lucrările, supervizate şi realizate în parteneriat cu corpul de ingineri al armatei americane, au fost începute în anul 2007, valoarea acestora ridicându-se la 48 de milioane de dolari.

Pentru micul orăşel, format din 78 de clădiri, a fost nevoie de 1.200 de muncitori, dintre care 700 au fost români. Realizarea obiectivului s-a făcut în două faze. Prima dintre ele a scos din vistieria Guvernului american 34,8 milioane de dolari, folosiţi pentru finalizarea a 46 de structuri de care s-a ocupat FEM-JV - un consorţiu de firme - una americană şi două din Turcia. Pentru cea de-a doua fază a proiectului au fost alocate 12,5 milioane de dolari, iar construcţiile au fost realizate de firma americană AMEC.

baza_mk_00004.jpgŞapte clădiri, păstrate din vechea bază

La vizita pe care reprezentanţii americani au facilitat-o ieri, doi membri ai echipei americane, Daniels Sterrett - directorul şantierului şi Lance Lawtan - supervizor şi director de proiect, au prezentat în detaliu jurnaliştilor aflaţi la faţa locului cum va arăta zona de pregătire a militarilor americani. Construită pe terenul fostei Brigăzi 34 Mecanizate, ale cărei clădiri au fost demolate, noua bază arată ca un mic orăşel. Potrivit declaraţiilor lui Sterrett, în proiect au fost cuprinse clădiri cu utilitate administrativă - un punct de alimentare cu combustibil, o parcare, cazărmi, dar şi o bază recreativă, nelipsite fiind un magazin, o capelă, o sală de sport, un oficiu poştal, teren de paradă, de baseball, fotbal american şi un cinematograf. Din vechea bază 34 Mecanizată au mai rămas doar şapte clădiri care vor fi folosite drept sedii administrative şi depozitul de muniţie, aflat la trei kilometri de bază, pe care americanii l-au consolidat. Practic, toate componentele unui oraş în miniatură, unde vor locui, prin rotaţie, câte 1.600 de militari americani care vor fi detaşaţi.

Cazărmi de patru tipuri

În ceea ce priveşte spaţiile de cazare, americanii au finalizat deja patru cazărmi. Primele două sunt destinate cazării ofiţerilor americani în locuinţe individuale, iar celelalte două, pentru cazarea a patru - şase soldaţi. Ieri, inginerii americani au prezentat spaţiile în care vor locui ofiţerii din armata americană. Cazarma de tipul A cuprinde 30 de încăperi, dotate fiecare cu aer condiţionat şi cu uşă specială antiincendiu. Sala de mese are capacitatea de a servi în acelaşi timp 2.500 de persoane, dacă situaţia o cere, fiind formată din două încăperi mari, în care pot lua masa câte 500 de soldaţi odată. „Am făcut două săli de mese pentru ca atunci când vor fi mai puţini militari să nu mai fie nevoie să încălzim o încăpere atât de mare. La fiecare 90 de minute pot fi serviţi 1.700 de oameni", ne-a declarat supervizorul Lawtan. Bucătarii vor fi români şi doar supervizorul va fi american. Cât despre numărul celor care vor fi angajaţi în bază, Sterrett ne-a declarat că încă nu se ştie nimic. „Totul depinde de nevoile pe care le are armata la un moment dat", a conchis acesta. Cât priveşte meniul americanilor detaşaţi pe pământ românesc, acesta va alterna. „În fiecare zi va fi altceva, meniu mexican, românesc, italian", a mai adăugat directorul de şantier.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii