Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța pe litoral

ro

04 Aug, 2023 15:02 871 Marime text
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, desfășoară începând cu luna iulie 2023 o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, desfășoară începând cu luna iulie 2023 o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, transmite un comunicat de presă din partea ITM Constanța.
 
Campania are ca obiective identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, și verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, atenționând angajatorii și lucrătorii asupra faptului că riscurile specifice existente în mediul de muncă trebuie combătute la sursă.
 
În luna iulie, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 396 controale în urma cărora s-au aplicat 27 sancțiuni contravenționale, din care 16 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 156.700 lei și 11 sancțiuni contravenționale cu avertismente.
 
Un număr de șase persoane au fost depistate muncind fără forme legale de angajare, dintre care un tânăr cu vârsta cuprină între 15 - 18 ani pentru care angajatorul nu respecta regimul de lucru al minorilor, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 76 de măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.
 
Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
 
Tot în luna iulie, în domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi 88 angajatori, din care 17 au fost sancționați contravențional cu 12 sancțiuni contravenționale cu avertisment și cinci sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 17.500 lei. Au fost dispuse 17 măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților.
 
Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși, a încheiat sursa citată. 


Citește și:
Au început controalele la locurile de muncă din Constanța! Care sunt obligațiile angajatorilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii