Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă de fraudă emisă de DNSC Atenție la promisiunile de îmbogățire rapidă pe Youtube

ro

03 Nov, 2023 14:44 911 Marime text
foto: Unsplash
În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat apariția unor conturi și videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe Youtube. 

Metoda este destul de simplă și eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informații și elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului

În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se 'deghizează' în compania Transgaz și promovează o reclamă falsă, care oferă oportunități ireale de îmbogățire rapidă prin investiții care ar fi susținute de compania în cauză și de Guvernul României. Clipul împrumută și logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de încredere oferit audienței.

Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluție de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing și să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare, a menţionat DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

Despre această metodă de atac DNSC a emis deja o alertă în luna septembrie.  

RECOMANDĂRI

- Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
- Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire
-Raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială
-Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
-Verificați întotdeauna pe site-ul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară - informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere

În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliția Română, fizic sau online.

Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911). 

Citește și:

O nouă înșelătorie de pe rețelele social media! ”Datele ajung în posesia atacatorilor!”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii