Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța ​Ziua Mondială a Vântului, marcată pe 15 iunie. Beneficii aduse omului și naturii

ro

14 Jun, 2023 11:48 712 Marime text
foto: Pexels
În fiecare an, pe 15 iunie, se readuce în atenția tuturor vântul și capacitatea acestuia de o oferi beneficii omului și naturii prin puterea eoliană și posibilitățile pe care le are pentru a remodela sistemele noastre energetice, a ne decarboniza economiile și de a stimula apariția unor noi locuri de muncă și creșterea economică.

Vântul este un fenomen fizic ce se manifestă ca o circulație dirijată de aer în atmosfera terestră. Pentru că temperatura și presiunea aerului nu au aceleași valori pe toată suprafața Pământului, există deplasări ale aerului. Temperatura, nefiind o mărime constantă, determină repartiția neuniformă a presiunii atmosferice datorită regiunilor de pe glob încălzite diferit., transmite APM Constanța prin intermediul unui comunicat de presă. 

Vânturile se formează prin deplasarea aerului din regiunile cu presiune atmosferică mai ridicată spre cele cu presiune mai scăzută. La vânturi deosebim direcția (încotro bat), tăria sau intensitatea (puterea cu care bat) și durata (cât timp bat).

Pe lângă neajunsurile provocate de vânturi, acestea joacă un rol important în menținerea echilibrului climatic al planetei prin curenții de aer cald sau rece. Ele intensifică evaporarea și poartă apa evaporată din lacuri, mări și oceane pe uscat, favorizând prin ploi refacerea resurselor de apă potabilă și menajeră, irigarea terenurilor și asigurarea resurselor de hrană.

Potrivit sursei citate, vântul dă formă reliefului, prin eroziune sau prin transport de fosile duce la crearea rocii sedimentare loess, din care derivă un sol productiv.

Vântul, oxigenează întinderile de apă prin agitarea suprafețelor acestora și sporește biodiversitatea ajutând la polenizarea plantelor și răspândirea semințelor. Utilizarea energiei vântului a evoluat de la facilitarea transportului pe apă la morile de vânt pentru pomparea apei sau producerea făinii, devenind azi o importantă sursă de energie verde. 


Citește și: Fotoreportaj. Imagini spectaculoase de la Constanța. Valuri mari pe litoral în minivacanța de Rusalii (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii