Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio plastic! UE interzice pungile, tăvile și ambalajele - Mâncăm microplastic, respirăm microplastic – iar asta se va schimba din 2030

ro

20 Jul, 2025 12:55 278 Marime text

Foto - pixabayUniunea Europeană pune punct erei plasticului de unică folosință. Începând cu 1 ianuarie 2030, pungile de plastic, plasele pentru fructe, ambalajele pentru condimente precum ketchupul și chiar învelișurile de plastic de pe castraveți vor deveni interzise prin lege, în baza unei noi directive europene menite să reducă impactul deșeurilor asupra mediului și sănătății publice.
 

De ce această măsură?

Plasticul este peste tot – inclusiv în noi. Studiile recente arată că particulele minuscule de plastic, cunoscute ca microplastice, au pătruns deja în lanțul alimentar, aerul pe care îl respirăm și chiar în sângele uman. Ele provin din sticle, ambalaje, haine sintetice, produse cosmetice și mâncare contaminată.

 

Ce va fi interzis?

Conform sistemului irlandez de reciclare Repak – citat de The Journal –, companiile au fost deja sfătuite să renunțe treptat la plastic, pentru a evita șocul de după 2030. Iată câteva dintre produsele vizate:

  • Pungile și plasele de plastic, inclusiv cele pentru fructe și legume;

  • Pliculețele de condimente (ketchup, muștar, maioneză);

  • Tăvile și farfuriile de plastic nejustificate;

  • Foliile care acoperă castraveții și alte legume, dacă nu sunt esențiale pentru igienă sau păstrare.

Vor exista excepții limitate pentru produse extrem de fragile, cum ar fi zmeura și fructele moi, dar regula generală este clară: nu mai e loc pentru plastic inutil.

 

Plasticul – invizibil, dar periculos

Deși convenabil, plasticul are un preț invizibil:

  • Ajunge în organismul nostru prin apă, alimente și aer;

  • Poate cauza inflamații, probleme digestive și perturbări hormonale;

  • Substanțele chimice din plastic, cum sunt BPA și ftalații, sunt asociate cu boli grave, inclusiv cancer și infertilitate.

Rata de reciclare stagnează, dar volumul de plastic crește. Oamenii nu mai pot ține pasul. Consumatorii cer o schimbare – iar acum o vor primi prin lege”, a declarat Tad Kirakowski, reprezentant al ONG-ului de mediu Voice.

Supermarketurile, hotelurile, producătorii și retailerii trebuie să își regândească complet ambalajele. Alternativele biodegradabile sau reutilizabile vor deveni normă, iar comercianții vor fi obligați să demonstreze că ambalajul plastic este strict necesar – altfel, nu va mai fi permis.

Până în 2030, pungile de plastic vor deveni relicve. Ce rămâne? Un viitor (mai) curat, dar și o provocare imensă pentru industrie și consumatori deopotrivă.

Citește și 
„Îți sparg fața, știu unde stai!” – Un bărbat din Constanța, condamnat după ce a amenințat cu moartea doi polițiști chiar în sediul secției

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii